AYBABTUMakaleler

Marvel Yapımları Hangi Sırayla İzlenmeli?

Marvel sağolsun şu son 7-8 yıldır bizi fantastik dizi ve filmlere doyurmuş durumda. Eskiden bir çizgi roman uyarlaması göreceğiz diye aklımız çıkarken şimdilerde neredeyse her ay, yeni bir uyarlama film ya da dizi hayranları ile buluşuyor. Ancak bunun sonucu olarak ortada çok sayıda birikmiş yapım söz konusu. Ve bu yapımlar da çoğunlukla birbirleri ile bağlantılı ve devamlılık içerecek şekilde yaratılıyor. Eğer bu yapımları izlemeye sonradan karar vermişseniz nereden başlayacağınızı ve hangi sırayla izleyeceğinize karar vermek oldukça kafa karıştırıcı olabiliyor. Biz de bu nedenle Marvel Sinematik Evreni’ni hangi sırayla izlemeliyiz üzerine küçük bir rehber hazırladık.

Başlamak Kolay, Ya Sonrası?

Marvel Sinematik Evreni, 2008 yılındaki Iron Man filmi ile başladı. Elbette ondan önce yayınlanmış Marvel uyarlamaları vardı ancak çoğunlukla devamlılığı ya da diğer yapımlarla bağlantıları olmayan bağımsız filmler mantığındaydılar. MarvelIron Man ile artık işlerin eskisi gibi olmayacağının haberini veriyordu bize. Önümüzde bundan sonra birbirlerini tamamlayan ve sıfırdan başlamak yerine sürekli ileriye giden ya da diğerlerinin boşluklarını dolduran yapımlar bulacaktık. Ancak izlemeye de onunla başlamak olayların tarihsel sırası için uygun olmuyor. İşte onlarca dizi ve filmleri ile Marvel izleme sırası.

1. Captain America: The First Avenger

2011 yapımı olsa bile yaşanan olayların zamanı olarak en eski filmimiz bu. Filmde İkinci Dünya Savaşı sırasında cılız bir gönüllü olan Steve Rogers‘ın Captain America‘ya dönüşümünü izliyoruz.

2. Marvel’s Agent Carter

2015 yapımı olan ve 2 sezona sahip dizide, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Ajan Peggy Carter‘ın erkeklerin dünyası olarak kabul edilen bir ortamda yaşadığı olayları ve maceraları izliyoruz.

3. Iron Man

Sıradaki filmimiz bizi yaklaşık 70 yıl ileriye götürüyor. Iron Man, Marvel Sinematik Evreni’nin de kapılarını bize açan film. Ukala ve kendini beğenmiş tavırları ile Tony Stark, hiçbirimizin sinemada görmeye alışık olmadığı bir süper kahraman karakteriydi ve çizgi romanından habersiz milyonları bile kendine bağlamayı başardı.

4. The Incredible Hulk

2008 yapımı film yeşil devi sinemada ilk kez görüşümüz değildi ancak Marvel Sinematik Evrenine katılan Hulk’ı ilk kez burada tanıdık. Her ne kadar filmde Edward Norton‘un canlandırdığı Hulk, benim favorim olsa bile bu filmden sonra yerini Mark Ruffalo‘ya bırakacaktı.

5. Iron Man 2

6. Thor

Chris Hemsworth‘un canlandırdığı tanrı süper kahramanımız Thor da bu film ile evrene dahil olacaktı. Ancak şunu belirtmem gerekir ki Thor serisi Ragnarok‘a kadar benim gözümde bu evrenin hep en zayıf filmlerine sahip olmuştu.

7. Marvel’s The Avengers

Elimizde Captain America, Iron Man, Thor ve Hulk var. Bunları bir ekip yapalım yanlarına da az güçlü iki karakter daha verelim ve über tehlikelere karşı dünyamızı korusunlar. Bu fikir tahmin edilenden bile büyük bir beğeniyle karşılandı. Tüm bu süper kahramanları birlikte çalışırken görmek, oldukça keyif vericiydi.

8. Iron Man 3

9. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (1. Sezon 1.-7. bölümler)

Bu listede en çok adı geçen yapım Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. olacak. Günümüz itibariyle 5. sezonu yayınlanan dizi 100 civarında bölüme sahip ve Marvel Sinematik Evreni’nin en uzun soluklu yapımı. Kısaca anlatmak gerekirse dizi, Ajan Coulson liderliğindeki S.H.I.E.L.D.’deki bir ekibin kötülerle ve genellikle de Hydra ile olan mücadelesini anlatıyor.

Dizi her yeni bölümü ile kalitesini artırırken uzun soluklu olması nedeniyle de Marvel filmlerinde yaşanan olaylara hızlı bir şekilde tepki de verebiliyor. Bu nedenle dizi süresince bu yapımlara çok sayıda gönderme görmeniz olası. Ayrıca şunu da belirtmem gerekir ki, Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. benim favori süper kahraman dizim konumunda. Çünkü yayınlanan onca bölümden sonra bile hala yeni bölüm çıktığında heyecan duyabiliyorsunuz ve uzun süreli olduğu için de karakterlerini çok başarılı bir şekilde işleyebiliyor.

10. Thor: The Dark World

11.  Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (1. Sezon 8.-15. bölümler)

12. Captain America: Winter Soldier

13.  Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (1. Sezon 16.-22. bölümler)

14. Guardians of the Galaxy

2014’e geldiğimizde ,nsanlar yavaş yavaş aynı karakterlerin benzer hikayelerini izlemekten sıkılmaya başlamışlardı. Bu esnada Guardians of the Galaxy, renkli karakterli, alışılmadık tarzı ve çizgi romanların havasını yansıtmadaki başarısı ile Marvel Sinematik Evreni’nin imdadına yetişti. Açık ara farkla Marvel‘ın en çok eğlendiğim film serisi olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor.

15. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (2. Sezon 1.-19. bölümler)

16. Guardians of the Galaxy Vol. 2

Bebek Groot!!!!!

17. Marvel’s Daredevil (1. Sezon)

Ve Marvel‘ın başarısı diğer medya platformlarının da ilgisini çeker. Netflix, Marvel‘ın biraz daha karanlık karakterlerine diziler çekmeye başlar. Netflix’in çektiği ilk Marvel dizisi olan Daredevil ise bir süper kahraman yapımında alışmadığımız kadar gerçekçi ve karanlık atmosferi ile hemen hemen herkesin büyük beğenisini toplar.

18. Avengers: Age of Ultron

19. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (2. Sezon 20.-22. bölümler)

20. Ant-Man

Kimsenin bu yapımdan hiçbir beklentisi yoktu ama büyük bir sürpriz olduğunu belirtmem gerekir. İzlerken o kadar çok eğlenebileceğimi düşünmemiştim açıkçası. 2015 yapımı Ant-Man, yaklaşan iç savaş öncesi bize ekibin son eksik parçalarından birisini sunuyordu.

21. Marvel’s Jessica Jones (1. Sezon)

Netflix‘in 2. dizisi olan Jessica Jones, oldukça iyi bir yapımdı ancak herkes Daredevil ile kıyaslama yapmaktan kendini alamıyordu. Keşke seviyenin diğer Netflix dizilerinde ne kadar düşeceğini bilseydik o zaman çok daha insaflı davranılırdı. Ayrıca, Ajan Carter‘ı saymazsak Jessica Jones gerçek anlamda ayakları yere basan ve ana karakter olan ilk kadın Marvel Sinematik Evreni kahramanıydı.

22. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (3. Sezon 1.-10. bölümler)

23. Marvel’s Daredevil (2. Sezon)

24. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (3. Sezon 11.-19. bölümler)

25. Captain America: Civil War

Tamam çizgi romandaki o muazzam savaşı mahalle kavgası kıvamına düşürmüş olabilirler ancak bu film bizim en büyük arzularımızdan birinin vücut bulmuş haliydi. Hepimiz şu kahraman ile bu kapışsa kim alır diye sayısız kez geyik yapmışızdır. 2016’da bunun karşılığını beyaz perdede görebildik.

Her ne kadar beklentileri karşılama konusunda yetersiz bir film olsa bile kahramanların birbirleri ile olan etkileşimleri ve Spider-Man‘in ortaya çıkışı ile benden geçer not almayı başarabilmişti.

26. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (3. Sezon 20.-22. bölümler)

27. Marvel’s Luke Cage (1. Sezon)

Luke Cage abimiz ile artık bu süper kahraman işlerinin de bir raconu vardı. Netflix‘in 3. Marvel dizisi, başlarda ilginç ortamı ile oldukça ilgi çekici olsa bile sezonun ortalarından itibaren temposu ve hikayesi çok ağır düşüşe geçmişti. Ancak dizinin müzikleri tek kelime ile harikaydı.

28. Doctor Strange

Benedict Cumberbatch, hangi role girse adama yakışıyor. Doctor Strange ile artık süper kahraman dünyası büyü ile de tanışmış oluyordu. Film olayları farklı işleyişi, içerdiği klişelere rağmen hikayesinin güzel sunumu ve harika görselliği ile izlemesi oldukça keyifli bir yapımdı.

29. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (4. Sezon 1.-15. bölümler)

30. Marvel’s Iron Fist (1. Sezon)

Netflix‘in Marvel dizileri ve karakterleri arasındaki en zayıfı ile de tanışmış oluyorduk. Keşke Iron Fist‘in o ruhani ve bilge yanını sürekli bir ergen atarı yapan bir karakter ile heba etmeselermiş.

31. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (4. Sezon 16.-22. bölümler)

32. Spider-Man: Homecoming

Çocukluğumun en gözde kahramanı Spider-Man, sonunda Sony ile anlaşmazlığın çözümüyle birlikte Marvel Sinematik Evreni’ne kendi filmi ile giriş yapıyordu. Daha önce yapılmış tüm serileri gölgede bırakacak bir film ile hem de. Her ne kadar ergen bir Peter Parker’ımız olsa bile bugüne kadar yapılmış en başarılı Spider-Man filmi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim sanırım.

33. Marvel’s The Defenders (1. Sezon)

Netflix‘in 4 Marvel karakteri de tıpki Avengers serilerinde olduğu gibi birlikte çalışmaya başlıyor. Ortaya güzel bir şeyler çıkacağını umarken sonunda ne gereği vardı ki diye üzüldüğümüz bir yapım ile karşılaştık maalesef.

34. Marvel’s Inhumans (1. Sezon)

35. Thor: Ragnarok

Daha önce dediğim gibi, Thor serisi bu filme kadar benim için Marvel‘ın en başarısız film serisiydi. Bunun farkında olan yapımcılar biraz da Guardians of the Galaxy’nin başarısından etkilenmiş olsa gerek, onun tarzına öykünerek ortaya izlemesi oldukça keyifli bir film çıkarmışlar.

36. Marvel’s The Punisher (1. Sezon)

Daredevil dizisinde karşımıza çıkan Frank Castle, kendi dizisi ile süper kahramanların ne kadar naif ve saf olduğunu yüzümüze vuruyordu. Punisher, sadece Marvel‘ın değil tüm süper kahraman yapımlarının en kanlı ve vahşi olanlarından birisiydi. Bu nedenle küçük yaştaki kişilerin izlemesini önermemekle birlikte benim gibi bir Punisher hayranıysanız mutlaka izlemeniz gerektiğini belirtmem gerekiyor.

Keşke Iron Fist yerine Punisher Defenders‘a katılsaymış demedim değil yani.

37. Marvel’s Runaways (1. Sezon)

38. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (5. Sezon ilk yarısı)

39. Black Panther

Hikaye işlenişi açısından yeni bir şey söylemiyor olabilir ancak son zamanlardaki en iyi Marvel filmlerinden birisi konumunda Black Panther. Özellikle görsellik konusunda çıtayı oldulça yükselten filmde kostüm ve müzikler Afrika’nın ruhunu oldukça iyi yansıtıyor.

İzlerken çok eğlendiğim filmde, Andy Serkis’n psikopat karakter performansı ise filmin en dikkat çekici kısımlarından. Ayrıca aksiyon sahneleri de oldukça başarılı olan filmde, ilk yarıdaki araba sahnelerini izlerken yanımdaki arkadaşımla baya eğlendiğimizi söyleyebilirim.

40. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (5. Sezon ikinci yarısı)

Yakın zaman önce 100. Bölümü yayınlanan dizi, son sürat bir şekilde heyecanından bir şey kaybetmeden yolculuğuna devam ediyor.

41. Marvel’s Jessica Jones (2. Sezon)

Gün itibariyle listemizdeki son isim ise 8 Mart tarihinde Netflix’de yayınlanan Jessica Jones’un 2. sezonu. Bu sezonu henüz izleme fırsatını yakalayamadım ancak ayrıntılı bir incelemesine şu linkten ulaşabilirsiniz.

42. Marvel’s Cloak & Dagger

Bu yazıyı ilk kez 19 Mart tarihinde yayınlamıştık ve daha sonrasında eklenen Marvel yapımları için ufak bir güncelleme yapma ihtiyacı duyduk. O zamanlar son olarak Jessica Jones’un 2. sezonunu yazmışız, listede sıradaki ismimiz ise Marvel’s Cloak & Dagger. 

Haziran ayının başlarında yayınlanan dizide birbirinden tamamen farklı hayatlara ve kişiliklere sahip Tandy ve Tyrone’un birlikteyken elde ettikleri süper güçleri sayesinde hayatlarındaki zorluklarla başa çıkmaya çalışmalarını izliyoruz. İlk sezonu çok iyi yorumlar almamasına rağmen dizinin kanalı Freeform, 2. sezon için onay vermiş durumda. Hatta dizinin başrol oyuncusu Olivia Holt da 2. sezonun çekimlerine  Ekim ayında başlandığını söylemiş.

43, 44 ve 45. Luke Cage (2. Sezon), Iron Fist (2. Sezon) ve Daredevil (3. Sezon)

Yayınlanma tarihi açısından filmler ile ilgili ufak karışıklıklar ve farklı düşünenler olacaktır ancak şu da bir gerçek ki Netflix‘in Marvel uyarlamaları artık tam olarak Marvel Sinematik Evreni’nin bir parçası değiller. Özellikle de Infinity War‘da yaşanan olaylardan sonra dizilerin bu yönde tam olarak tepki verememesi bunun en büyük kanıtı. Bu nedenle bu dizileri ister filmden önce isterseniz de sonra izleyebilirsiniz diyebilirim.

Netflix’in Marvel dizileri söz konusu olduğu zaman hiçbir yapım Daredevil‘ın yanına bile yaklaşamadı ve bu durum uzun bir süre daha böyle olacak gibi duruyor. Özellikle de Luke Cage ve Iron Fist’in 2. sezonları hiç çekilmeseler kimse eksikliğini hissetmezdi. Bunun sonuncu olarak 2 dizi de 2. sezonlarının ardından iptal edildi zaten.

Ancak konumuz Daredevil olduğunda ise çıta giderek yükselmeye devam ediyor. Özellikle de Vincent D’Onofrio‘nun canlandırdığı Wilson Fisk karakteri her sahnede devleşiyor ve diziyi çok ayrı bir seviyeye taşıyor. Bu nedenle Daredevil 3. sezonuyla birlikte yerini sağlamlaştırırken gelecek sezonları da heyecanla beklememize neden oluyor.

46. Avengers Infinity War

Gelelim bir çağı kapatıp yenisini açan filme. Şimdiye kadar yapılmış en etkileyici Marvel filmi olduğunu söylersem sanırım çok fazla itiraz eden çıkmayacaktır. Filmin onlarca karakteri bir arada görmemizi sağlayan geniş kadrosu bir yana yaşanan olaylarla da oldukça keyifli bir sinema deneyimi sunuyordu.

İzlememiş olanlar olabilir diye spoiler vermemek için film hakkında pek fazla detay vermeyeceğim ancak özellikle son sahnesinde yaşanan olaylar bizim gibi Marvel eserleriyle büyüyen nesiller için oldukça hüzünlü ve etkileyiciydi. Bu nedenle ikinci film için çok heyecanlı ve meraklı bir bekleme sürecindeyiz. Umarız ki ikinci filmde de çıtayı yükseltip tüm beklentilerimizi karşılayabilirler.

Son bir not olarak Thanos, sonuna kadar haklıdır benim gözümde.

Ayrıca film hakkında detaylı bir incelemeye de şu linkten ulaşabilirsiniz.

47. Ant-Man & The Wasp

Infinity War‘un yarattığı o hüzünlü havayı dağıtmak için biraz gülmek iyi gelecektir diye düşünen Marvel yetkilileri Infinity War‘dan sonra Ant-Man‘in devam filmini yayınlayarak oldukça başarılıyı bir hamle gerçekleştirdiler diye düşünüyorum. Eğer bunun yerine daha ağır ya da karamsar bir film gelseydi, sinema seyircisi için biraz boğucu olabilirdi.

Film, benim gözümde her ne kadar ilk filmin gölgesinde kalmış olsa bile izlerken oldukça keyif aldım. Özellikle de eski karakterlerin performanslarından hiçbir şey kaybetmeden güldürmeye devam etmeleri büyük bir artıydı. Ayrıca The Wasp‘ın da aramıza katılması ile Ant-Man de kendine iyi bir yardımcı bulmuş oldu.

Benim için filmin tek eksi yanı ise kötü karakterin çok zayıf olmasıydı. Aslında çok basit ve anlayışla yaklaşılarak olayların bu kadar büyümeden önüne geçilebilirdi. Tabii bu filmin size sağlayacağı keyfi azaltmıyor ancak beklentilerinizi de çok yükseltmemeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

48 – Captain Marvel

Bir dönemi kapatacak filmimize bir kala hızlı bir prodüksiyon süreciyle biz izleyicilere sunulan Captain Marvel, yoğun eleştirilerin hedefi olsa da çoğunluk tarafından beğenilmişti. Özellikle Dünya Kadınlar Günü vizyona girmesi ve filmde bolca kadın erkek eşitsizliğine ve kadınların iradesine odaklanılması izleyicilerden tam not almıştı.

Şahsen Avengers yerine, başta X-Men olmak üzere mutantların oluşturduğu takımları daha çok sevsem de Avengers’da bulunan ve gönlüme taht kurmayı başarmış nadir kahramanlardandır Captain Marvel, gerçek adıyla Carol Danvers. Trajik bir doğuş hikâyesi, trajik bir son, trajik bir yeniden doğuş ve sonunda psikolojik olarak dimdik ayakta durmayı başarabilmiş bir karakterdir.

Filme gelirsek, flashback sahnelerinin çok fazla olmasından kaynaklı, sanki doğrudan bir kaosun içine atılmış hissinden kurtulamıyorsunuz. Üstelik film 80’li ve 90’lı yıllarda geçtiği için de kronolojik olarak bazı şeyleri oturtmanız zaman oluyor. Kreelerin ve Skrulların gezegenlerinde geçen sahneler çok kısa tutulmuş ki bu iki ırk Marvel evreninde çok büyük bir yer kaplıyor ve izleyicileri bilgilendirmek adına biraz daha detaylı CGI sahneleri çekilebilir ya da bilgilendirici diyaloglar konulabilirdi. Bunun dışında şahsen filmi oldukça beğendim. Çizgi romandaki gibi olmasa da Carol’ın hızlı psikolojik değişimlerine, yıkılışlarına ve tekrar ayağa kalkışlarına film boyunca sürekli olarak şahit olabiliyorsunuz.

49 – Agents of Shield 6. ve 7. Sezon

Agents of Shield son iki sezonu ile birlikte hem ucundan da olsa Marvel evreninin bugüne kadar gördüğü en büyük olay olan Infinity War’a bağlandı hem de kendi yolculuğunu kapatarak ekranlara veda etti.

Kendine büyük bir hayran kitlesi elde etmiş olan dizi son sezonuyla en iyi bölümlerini de bizlere izletmiş oldu. Özellikle zaman yolculuğu konulu bölümler dizinin sevenleri için çok ama çok eğlenceliydi.

50 – Avengers: Endgame

Ve geldik bir devri kapatan filmimize. Aslında mevzu bahis “devri” kapatacak olan filmin Spider-Man: Far From Home olacağı açıklanmış olsa da kuşkusuz herkes için Endgame bu unvanı taşımaya devam edecektir.

Infinity War sonunda savaşı kaybeden Avengers üyeleri dünyanın -hatta kozmosun- dört bir tarafına dağılmış, bu yeni ve -cesur?- dünyada hayatlarına devam etmenin bir yolunu aramaktadır. Ta ki hiç beklemedikleri birinden hiç beklemedikleri bir çözüm çıkana kadar. Acaba Thanos’un yaptığı şeyi tersine çevirebilirler miydi?

Filmin kendisi daha oldukça taze, o yüzden detaya girmeyeceğiz. İsterseniz filmle ilgili yazdığımız spoilersız incelememizi okuyup genel bir bilgi edinebilirsiniz. Ancak tabii ki neredeyse herkesin beklentilerini öyle ya da böyle karşıladığını söyleyebiliriz.

51 – Spider-Man: Far From Home

2 Temmuz 2019‘da vizyona giren ve Marvel Sinema Evreni’nin üçüncü fazını sonlandıracak olan filmimiz, Endgame’in hemen sonrasında geçiyor. Okuluyla birlikte Avrupa’ya seyahate giden Peter Parker, aynı zamanda Nick Fury tarafından da Avrupa’da bir göreve gönderilir. Çizgi romanlarda en eski ve en azılı düşmanlarından biri olan Mysterio (Quentin Beck)‘le “işbirliği” yapması söylenen Spider-Man, kendisini Elemental’lerle yüzleşirken bulur!

Atlantis’in var olmasından bile önce var olan ve dünyadaki dört elementi simgeleyen büyülü enerji kütleleridir bu Elementaller. Filmde Mysterio, Elementaller üzerinde geniş bir bilgiye sahip olduğu için Peter Parker’la beraber Avrupa’da görevlendirilecek. Sonunda ihanet edeceği, hatta en başından beri ihanet etmekte olduğunu göreceğimize emin olsak da olayların gidişatını izlemek bir hayli keyifli olacak

52 – WandaVision

Covid salgını nedeniyle ertelenen yapımlar nedeniyle yeni bir Marvel şovunun bizlerle buluşması 2021 Ocak ayını buldu. Gerçek anlamda Endgame sonrasında geçen ilk yapım olan WandaVision’da yeni dönemin yarattığı karmaşayı ve gizemleri fazlasıyla göreceğiz gibi.

Dizi boyunca Wanda Maximoff yani Scarlet Witch ve Vision’ın Endgame sonrasında güçlerini saklayarak sakin bir hayat sürmelerine şahit oluyoruz. Tabii ki bu sakin hayat hiç de göründüğü gibi değildir ve çözülmesi gereken çok sayıda gizem vardır.

Covid kısıtlamalarının azalmasıyla birlikte yakın dönemde Black Widow, Loki ve The Falcon and The Winter Soldier yapımları da bizlerle buluşacak.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Ya lütfen şu listeyi yeni çıkıcak ve çıkan tüm marveel filmleri ile güncelleyin sırasını bilmediğim için diğerlerini izleyemiyorum

  2. Çok güzel bir liste olmuş. Her filmin ve dizinin izleme sırası tam yerinde, güvenilir bir site. Bunun gibi başarılı dc, x-men vs. listeleri de gelirse çok memnun olurum. :) :) :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.