Haberler

Christopher Tolkien, Tolkien Estate Yöneticiliğinden İstifa Etti

J.R.R. Tolkien’in oğlu Christopher Tolkien, uzun süredir devam ettirdiği Tolkien Estate yöneticiliğinden istifa etti. İstifanın arkasından birçok spekülasyon ortaya atıldı.

Bu yılın en büyük olaylarından biri de Warner Bros. ve Amazon Studios arasında imzalanan Yüzüklerin Efendisi anlaşmasıydı. Anlaşmaya göre Amazon Studios, J.R.R. Tolkien’in modern fantastik edebiyata yön veren serisi Yüzüklerin Efendisi’ni yeniden yorumlayacak. İlk başta kitapları baştan sona yenileceğini düşünsek de işin perde arkasında, daha önce anlatılmamış hikayelerin konu edileceği açıklandı. Bu da bir açıdan serinin hayranlarının yüreklerine su serpti.

Anlaşmanın ardından Tolkien’in anısına kurulan ve eserlerini koruma amacı güden Tolkien Estate’in yöneticisi, aynı zamanda ünlü yazarın oğlu Christopher Tolkien‘in istifa ettiği ortaya çıktı. Aslında istifasını Ağustos ayı sonunda verdiği ancak Tolkien Estate‘ten yeni ayrıldığı belirtildi.

Christopher Tolkien, son olarak Beren ve Luthien öyküsü üzerinde çalışmıştı. Tam metni okurlara sunan Christopher Tolkien’in ayrılığının arkasında birçok neden yattığı söyleniyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri de Christopher Tolkien’in artık 93 yaşında olması, son zamanlarda yaşanan açık artırma ve davalardan yorulması gösteriliyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz yaz aylarında Warner Bros. ve Tolkien Estate arasında süre gelen dava sonuçlanmıştı. Dava sonucunda Warner Bros. firması Tolkien ailesine yüklü miktarda para ödemek zorunda kalmıştı. Şimdi ise Tolkien’in eserinin yeniden yorumlanması gündemde. 

Christopher Tolkien

Onu yakından tanıyanların yaptığı açıklamalara göre Christopher Tolkien’in bu multi-milyonluk anlaşmalarda gözü olmadığı, sadece babasının mirasını korumak için çalıştığı söyleniyor. Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit üçlemesi ile gişede büyük kazanç sağlayan Warner Bros. daha fazlasını elde etmek isteyecektir. Harry Potter serisinin sonlanmasının ardından, bu seriyi de devam ettirmeye çalışan ünlü firma, DC Comics için çizgi roman uyarlamaları çekmeye başladı ama henüz istediğini elde edebilmiş değil.

Düşününce, rakiplerinin elindeki markaları daha da geliştirmeye çalıştığı ortada. Disney, Star Wars için yeni bir üçleme duyurdu. Öte yandan HBO, George R.R. Martin’in fantastik dünyası Buz ve Ateşin Şarkısı için birçok yeni dizi çekileceğini duyurdu. Warner Bros. ise Tolkien’in efsanevi serisinden daha fazla kazanç elde etmek için Amazonla anlaştı.

Christopher Tolkien, neden istifa ettiğine dair resmi bir açıklamada henüz bulunmadı. Yerine aileden kimin geçeceği de henüz bilinmiyor. Christopher Tolkien haricinde, Tolkien Estate’in başında iki isim daha var. Eşi Baillie Tolkien ve J.R.R. Tolkien’in torunu Michael George Tolkien bulunuyor. Bu iki isimden birinin yeni yönetici olması bekleniyor.

Bu söylenti ve olası yorumları bir kenara bırakırsak Christopher Tolkien’in, babasının vizyonunu başarıyla yerine getirdiğini kabul etmek gerekiyor. Tolkien’in ölümünün ardından, yazmalarını ortaya çıkarıp derleyen Christopher, Orta Dünya’nın daha da büyüyebilmesi için çalışan en önemli isim olmuştur.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.