Güney Koreli Anne, Hayatını Kaybeden Kızıyla VR’da Buluştu
Güney Kore‘de bir belgesel VR teknolojisiyle, bir anneyi 3 yıl önce ölen kızıyla sanal dünyada buluşturdu. Youtube‘da yayınlanan video izleyenleri gözyaşlarına boğarken, etik tartışmaları da beraberinde getirdi.
Munhwa yayın kuruluşu, Youtube‘tan “I met you” adlı bir belgesel videosu paylaştı. Görüntülerde Güney Koreli Jang Ji-Sung, 3 yıl önce tedavisi olmayan bir hastalıktan kaybettiği 7 yaşındaki kızı Nayeon ile sanal dünyada bir araya geliyor. Belgesel için hazırlanan çekimde VR başlığı ve eldivenleri takan acılı anne kızıyla konuşuyor, ellerini tutuyor ve doğum günü partisini bir pastayla noktalıyor. VR buluşmasında Jang kızı Nayeon‘u görür görmez gözyaşlarına boğulurken, Nayeon‘un babası ve kardeşleri de görüntüleri izlerken duygusal anlar yaşıyor.
Konuşmalar Çok Duygusal
Korece konuştukları için belki çoğumuz anlayamıyoruz, o nedenle ilk karşılaşma anındaki konuşmaları sunalım istedik. Yazılımın ne kadar duygusal olduğunu bize özetliyor;
Anne: …neredesin?
Nayeon: Anne! Anne? Anne, neredeydin?
A: Ben mi? Ben hep…
N: Anne, beni mi düşünüyordun?
A: Her gün…
N: Anne, seni çok özledim. [Not: asıl çevirisi “Seni görmeyi çok istedim”]A: Ben de seni özledim. [Kızına dokunmaya çalışır] Benim Nayeon’um. Nayeon… nasılsın? Annen seni görmeyi çok istedi. Nayeon, iyisin değil mi birtanem? Ah benim güzel Nayeon’um. Annen sana sarılmayı çok özledi. Annen seni çok özledi.
N: Anne, ben güzel miyim?
A: Evet
N: Öyleyim değil mi?
A: Evet. Çok güzelsin benim Nayeon’um. Nayeon. Sana son bir kez dokunmayı çok isterdim.
Kızıyla artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde yeniden bir araya gelen Jang, “Belki bu gerçek bir cennet. Beni gülümsemeyle çağıran Nayeon ile karşılaştım, kısa bir süreliğine ama çok mutlu oldum. Sanırım daima istediğim hayalim gerçek oldu” dedi.
Anne kızı sanal dünyada buluşturan yapım ekibi, proje üzerinde 8 ay çalışmış. Anne kızın gerçek dünyada gittiği bir parktan sanal bir park tasarlayan ekip, bir çocuk oyuncunun hareketlerini kaydederek bunları sanal Nayeon‘u hazırlamak için kullanmış. Süreç basit olmayabilir, ortaya çıkan sonuç da mükemmel olmayabilir ancak artık ölüleri VR’da yeniden canlandırma teknolojisine sahibiz, Black Mirror‘ın “Be Right Back” bölümündeki kadar olmasa da…
Etik Mi, Değil Mi?
Etik tartışmalar yapılırken, Princeton‘dan nörolog Michael Graziano, “Kişinin gittiği bildiğiniz sürece, onun sanal eşdeğerini kabul edersiniz. Bunda yanlış ya da etik olmayan bir durum yok” açıklamasını yapıyor.
Yazılımcıların bu tasarımı ilerleyen zamanlarda geliştirdiklerini; sanal dünyadaki çocuğun gerçek zamanlı olarak büyüdüğünü, okula gittiğini, mezun olduğunu, evlendiğini ve hatta çocuk sahibi olduğunu gördüğünüzü düşünsenize. Böyle bir durumda o anne, kendi gerçek yaşamını bir kenara bırakıp çocuğunun hayatını izlemeyi tercih edebilir. Bir süre önce VR geliştiricileri, VR dünyasında tuttuğunuz nesnenin hareketini veya ağırlığını hissettirecek eldivenler yapmıştı. Burada gerçekten kızına sarılıp, onun elini tutup eldivenlerle hissettiğini düşünsenize. Pek çok kişi için bu durum bir “VR Second Life” olabilir. Herkes kendi hayatını bir kenara bırakıp gözünde gözlüklerle yaşamını geçirmeye başlayabilir. Ready Player One‘ın daha korkunç bir durumuyla karşılaşabiliriz.
Eğer buna benzer çalışmalar devam edecekse bunların çok kısa süreli ve mutlaka psikolog kontrolünde yapılması gerekir diye düşünüyoruz.
Siz ne dersiniz?