Yayınevleri, Maliye Bakanlığı’ndan Destek Ricasında Bulundu
Türkiye’de yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren yayıncıları ve yayın dağıtımcılarını temsil eden Türkiye Yayıncılar Birliği; yazarların ve çevirmenlerin gelirleri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması için Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Çarpıcı rakamlara dikkat çeken Türkiye Yayıncılar Birliği, Maliye Bakanlığı’ndan kültür endüstrisine ve yayıncılık sektörüne destekçi bir tavır almasını rica etti.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin konuyla ilgili açıklamasına göre; basılı kitap ve dergi yayıncılığında en önemli girdiyi, yazarların telif hakları ve bu haklara ilişkin vergiler oluşturuyor. Halihazırda yayıncıların telif hakkı ödemelerinde %17 gelir vergisi stopajı ve %18 KDV söz konusu ve bu oranlar yayıncılık sektörünü ağır bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakıyor.
Örneğin, bir yazarın yılda yaklaşık bir kitap yazabildiği düşünülürse, bu kitaptan elde edeceği ortalama 3.000 TL tutarındaki telif geliri, %17 gelir vergisi ve %18 KDV ile toplamda %35’lik yani 1.050 TL’lik bir kesintiye uğruyor ve yazarın net kazancı 1,950 TL’ye düşüyor. Bir çevirmenin yılda ortalama 3-4 kitap çevirisi yaptığı göz önüne alındığında, elde edeceği 15.000 TL’lik gelirden yapılan 5.250 TL tutarındaki vergi kesintisi, net kazancını 9.750 TL’ye düşürmekte, aylık kazancı 812,50 TL olmaktadır.
Sorunun kesin olarak çözülmesi için en iyi önlemin, telif ödemeleri üzerindeki bu ağır yükün kaldırılması olduğunu belirten Türkiye Yayıncılar Birliği bu noktada Maliye Bakanlığı’ndan kültür endüstrisine ve yayıncılık sektörüne destekçi bir tavır almasını rica ediyor.