Türkiye’de E-Kitap Devrimi: Kitapyum
Türkiye e-kitap pazarını şekillendirmek için Yayıncılar Meslek Birliği’ne üye yayınevleri, ortak bir içerik yönetim sistemi oluşturmak üzere harekete geçti. Elektronik kitap, “Kitapyum” markasıyla kitap okurlarıyla buluşacak. Dijital dönüşüm için ilk adımı atan Yayıncılar Meslek Birliği, tamamen yerli teknolojiyle geliştirilen Kitapyum platformuyla prensip anlaşması yaptı.
KİTAP
Dağıtım dahil kitap maliyetini düşürecek bu dönüşüm daha fazla okurun e-kitap ile buluşmasını sağlayacak. Tamamen yerli yazılım teknolojisi kullanılarak hazırlanan platforma, her tür bilgisayar, tablet ve cep telefonu üzerinden ulaşılabiliyor. Müzikte olduğu gibi telif hakları ve dağıtım kontrolü için uluslararası kabul gören bir dijital güvenlik sistemini de kullanan Yayıncılar Meslek Birliği, kitap okurlarına ulaşmak için dijital içerik yönetimini Kitapyum markası üzerinden yapacak. Temel ilkelerini paylaşan ve şeffaflık, güvenlik gibi konularda temel şartları yerine getiren her farklı dağıtım kanalına içerik servisi vermek için hazır olduklarını söyleyen Yayıncılar Meslek Birliği Başkanı Tuğrul Paşaoğlu, dijitale göçün, yayıncılar açısından kaçınılmaz bir dönüşüm olduğunun altını çiziyor.
YERLİ E-KİTAP TEKNOLOJİSİ
Tümüyle yerli yazılım mühendisleri tarafından geliştirilen Kitapyum’un uygulaması, Pusula Yayıncılık’ın da sahibi ve kurucu ortakları olan Mustafa Arslantunalı ve Mehmet Arslantunalı öncülüğündeki bir ekip tarafından hazırlandı. Hazırlanan uygulama iPhone, iPad, Android, Windows, sosyal medya eklentileri gibi 12 farklı platformu destekliyor. Böylelikle kullanıcı istediği herhangi bir cihazdan istediği alternatif ödeme şekli ile kitaplarına ulaşıp okumanın keyfini çıkarıyor. Yayıncılar Meslek Birliği’nin içerik desteğiyle, halihazırda raflara bile çıkamayan binlerce kitap okurla buluşmuş olacak.
HER CİHAZDAN OKUNACAK
Pusula Yayıncılık Grup Şirketlerinden Sıfır1’in yöneticisi Mehmet Arslantunalı, “SMS ile e-dergi bu işin önemli tecrübelerinden biri oldu. Sıfır1 ve Pusula Yayıncılık olarak tek yayın ve tek platform ile ciddi bir tecrübe edindik” diyor ve ekliyor: “Kitapyum’u cihazdan bağımsız hale getirdik. Sektörü oluşturan tüm oyuncuların katıldığı yaygın e-kitap satışını sağlamayı hedefliyoruz. Bu alanda lider oyuncu olmak istiyoruz.”
HER KİTAP DİJİTAL İMZA İLE KORUNACAK
Yayıncılar Meslek Birliği’nin bu projeye destek verdiğini belirten Tuğrul Paşaoğlu, “Bizim öncelikli amacımız, telif haklarına uyumlu bir sistem kurarak elimizdeki eserlerle beraber dijital alana göç etmek. Kurduğumuz sistemde, eser sahibi tarafından dijital ortamda çoğaltma, yayma ve umuma iletim hakları yayıncılara sözleşmeyle devredilmiş eserlerden oluşan bir içerik havuzu oluşturuyoruz. Üyemiz olan yayıncıların bu havuza koydukları her eser, uluslararası standartlarda bir güvenlik kalkanıyla korunacak. Gerçekleşecek her satış ise satıcı ve eser bilgileriyle beraber bize ulaşacak. İsteyen her eser sahibi ve yayıncı bu bilgilere anında ulaşabilecek. Böylece dijital ortamda hakların korunması için en büyük adımı atıyoruz”
KİTAP ÖLMEYECEK YENİ SİLAHLAR KUŞANACAK!
Mustafa Arslantunalı, müzik alanından önemli dersler çıkardıklarını ifade ederek, “Kitap pazarının dünyadaki büyüklüğü 90 milyar dolar. ABD 25 milyar dolar ile ilk sırada yer alıyor. ABD’de 2 milyar dolarlık bir dijital kitap pazarının olduğu tahmin ediliyor. Yapılan araştırmalarda e-kitap okurlarının ayda iki ve daha fazla kitap okuyanlardan oluştuğu görülüyor. Yani, yine okuyan insanlar… Geleneksel basılı kitabın öleceği endişeleri yersiz. Tam tersine, kitap dediğimiz şeyi kurtaracak olan, e-kitaptır. Basılı kitap hayatına devam edecek. Kitap kitaptır, elektroniği ya da basılısı birbirlerine rakip olmaz. Televizyon çıktıktan sonra radyo ölmedi, biliyorsunuz… Dağıtım kolaylığı sayesinde e-kitap daha fazla okurla buluşma şansı sunacak ve kitap biraz daha şekil değiştirecek” dedi.
Kaynak: Milliyet