Edebiyat

Philip K. Dick’in Toplu Öyküleri 1 – Bay Uzay Gemisi Çıktı!

philip-k-dick-toplu-oykuleri-1-banner

Bilimkurgu dünyasının önemli ismi, 1982 yılında hayata gözlerini yuman Philip K. Dick’in öyküleri toplu olarak yayınlandı.

Philip K. Dick – Toplu Öyküler 1 – Bay Uzay Gemisi adıyla çıkan ilk cilt, Büyülü Fener Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Eğer Philip K. Dick’in romanlarını ve kurgularını seviyorsanız bu öykülere gerçekten bayılacaksınız!

Kitabın arka kapak yazısı şöyle;

philip-k-dick-toplu-oykuleri-1-kapakEn büyük bilimkurgu yazarının 5 ciltlik bütün öykülerinin ilk cildi yazarının alışılmadık, nüktedan, kendisine özgü felsefi dünya görüşünü gözler önüne seriyor. Biri hariç bütün öyküler 1951-1952 yıllarında dokuz aylık bir dönemde yazılmıştır. Yirmili yılların başındaki PKD’den ilk darbe.

“Bilimkurguda görüşlerini ifade etmek için ideal formunu bulan felsefi bir yazara uygun bir çaba.”
– The Independent

“Kurmaca edebiyatın her türünü en özgün biçimde uygulamış bir yazar. Philip K. Dick Avrupalı avangartçıların çoğunu çıkmaz bir sokakta yerinde sayanlara dönüştürüyor.”
– Sunday Times

“Tarifi mümkün olmayan ve benzersiz bir sanatçı.”
– Ursula K. Le Guin

635 sayfalık kitabın çevirisi Berna Kılınçer’e ait. İyi okumalar!

Kitabı hemen buradan satın alabilirsiniz.

Philip K. Dick Kimdir?

Philip Kindred Dick (16 Aralık 1928 — 2 Mart 1982), Amerikalı bilim-kurgu roman ve kısa hikâye yazarı. Bazı kitaplarını Richard Phillips ya da Jack Dowland mahlaslarıyla yazmıştır. Hayranları tarafından kısaca PKD olarak adlandırılır.

philip-k-dickHayatının büyük bölümünü Kaliforniya’da geçirdi. Bir plakçı dükkânı işletmesi ve radyoda klasik müzik programları yapması dışında, başlıca uğraşı yazarlık oldu. Kırka yakın bilim-kurgu romanı dışında ana akım romanları da yazdı, ancak pek başarılı olamadı. Ölümünden sonra beş cilt halinde toplanan yüz civarında öyküsü vardır.

Ölümünden önce fazla tanınmayan bir yazar olan Dick’in roman ve kısa hikâyelerini bir kısmı ölümünden sonra senaryolaştırılıp film olarak büyük beğeni kazanmıştır. Bunların arasında en ünlüleri, yönetmen Ridley Scotttarafından “Blade Runner” adıyla 1982 yılında çekilen “Do Androids Dream of Electric Sheep?” (kitap olarak Türkiye’de basımı: 1996, Bıçak Sırtı, Kavram Yayınları; 2006, Android’ler Elektrikli Koyun Düşler mi?, Altıkırkbeş Yayın) ve 1965 yılında yazdığı “We Can Remember It For You Wholesale” öyküsünden yola çıkılarak yönetmen Paul Verhoeven tarafından çekilen 1990 yapımı “Total Recall” filmleridir. Her iki film yapılmış en iyi bilim-kurgufilmleri arasında yer almaktadır. PKD’nin 1956 yılında yazdığı “The Minority Report” adlı öyküsü yönetmen Steven Spielberg tarafından 2002’de filme alınmıştır.

Dick’in yazdığı bilimkurgu romanlarını türünün diğer örneklerinden ayıran en önemli özellik, gelecekte gerçekten olması muhtemel olaylarla birlikte toplumsal değişimleri genellikle “çalışan sınıf” çerçevesinde ele almasıdır. Dick toplumsal konuların yanı sıra siyasi ve metafizik konuları da ele almış, romanlarında tekelci şirketler ve otoriter hükümetler bolca yer bulmuştur. Özellikle erken dönem romanları, “gerçeklik” kavramının sorgulanması üzerine kuruludur.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.