Kızıl Azize’nin Etkileyici Yaşam Öyküsü Bu Kitapta!
Öncü Kadınlar ile Babalar ve Kızları isimli ödüllü kitaplarıyla tanıdığımız Mary M. ve Bryan Talbot, 19. yüzyılın en sıradışı kadınlarından Louise Michel’in, nam-ı diğer Kızıl Azize’nin etkileyici yaşam öyküsünü yeni grafik romanlarında okurla paylaşıyor.
Kızıl Azize: Bir Ütopyanın Peşinde, korkusuz ve yılmaz bir direnişçi, feminist bir öğretmen ve tutkulu bir şair olan Louise Michel’in, Paris Komünü’nden Yeni Kaledonya’daki sürgün günlerine uzanan mücadelesinin izini sürüyor.
Distopik düşüncelere teslim olan çağımız insanına radikal bir iyimserlik öyküsü sunan ilham verici bu grafik roman, ütopya ve bilimkurgu edebiyatının doğuş şartlarına da dikkat çekerek ütopyalara olan ihtiyacın hiçbir zaman tükenmeyeceğini bir kez daha hatırlatıyor.
Akademisyen, yazar Mary M. Talbot ve çizer Bryan Talbot, cesur kişiliğiyle kısa sürede efsanevi bir ün kazanan Michel’i tarihin tozlu sayfalarından çıkararak, siyah-beyaz ve kırmızının hâkim olduğu çarpıcı çizimlerle ona yeniden hayat veriyor.
Genel hikâye akışında adı geçen tarihsel kişilere ve olaylara dair detaylı bilgilerin de sunulduğu “Zaman Tüneli” bölümüyle Kızıl Azize: Bir Ütopyanın Peşinde, 19. yüzyıl edebiyatı ve siyasetine egemen olan ütopya tutkusunu da günümüze taşıyan kapsamlı bir yapıta dönüşüyor:
“Görünen o ki özgürlük için atan her kalp yalnızca bir parça kurşun hak ediyor, bu durumda ben de kendi payımı istiyorum.”
“Talbotlardan dört dörtlük bir ustalık eseri.”
Bookmunch“Büyüleyici bir hikâye… Sade ve keskin çizimler hikâyeyle uyumlu… Biyografik grafik romanın harika bir örneği ve kesinlikle cüretkâr bir iş.”
Doug Johnstone, Big Issue“Paris Komünü ve Louise Michel hakkında daha fazla şey öğrenme isteğinizi kamçılayacak bu güzel ve zevkli kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.”
Jenny Sutton, Socialist Review
Damla Kellecioğlu‘nun dilimize kazandırdığı 144 sayfalık eser Tudem etiketiyle basıldı.