Edebiyat

Kışgörmez Destanı Kitapları Çıktı!

kisgormez-banner

Hayalet Kral kitabından sonra uzun bir süredir beklediğimiz yeni Drizzt serisi Kışgörmez Destanı (Neverwinter Saga) ilk “İKİ”, (sayıyla 2!) kitabıyla çıkmış bulunmakta. Bir kitap bekleyen okuyucuların iki kitabı aynı anda görmeleri kuşkusuz şok edici olmalı!

Artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Diyarlar korkunç bir şekilde değişmiş ve Drizzt, pek çok dostunu kaybetmiş durumda. Bir yandan uzak doğudan Thay diyarının korkunç büyücüleri şeytani planlarını gerçekleştirmek için Kışgörmez şehrine yaklaşırken diğer yandan Faerun tarihinin en güçlü insan krallığı Netheril’in de Faerun üzerinde (başta Kışgörmez şehri olmak üzere) eski ihtişamına tekrar ulaşma amaçları yüzünden ortalık karman çorman olmuş durumda!

gauntlgrym-kitapSon kitapta neler olduğunu kısaca hatırlatmak gerekirse: (Eğer Hayalet Kral kitabını okumadıysanız spoiler içerir)

Hayalet Kral kitabında hepimizi üzen pek çok olay olmuştur. Ama en kötüsü Catti-Brie ve Regis’in vuk-u bulan Büyüvebası (Spellplague) yüzünden ölmeleri olmuştur. Kısaca büyüvebasından bahsetmek gerekirse; Tanrıların yaptığı büyülerden tutun Faerun’daki en güçsüz büyücünün parmağından çıkarttığı kıvılcıma kadar tüm sihrin kaynağı olan Büyü Ağı (Weave), Tanrıların En Güçlüsü Büyü Tanrıçası Mystra’nın katledilmesiyle tamamen çökmüş ve Faerun üzerindeki büyücülerin çoğu ya ölmüş ya delirmiş ve en şanslı olanları ise tüm büyü güçlerini kaybetmiştir (ya da ciddi derecede azalmıştır). Bu korkunç büyülü fırtına yüzünden normalde Abeir-Toril dünyalarından ayrı ve onlara paralel olması gereken Plane of Shadow (Gölge Düzlemi) çökerek Abeir-Toril’le birleşmeye başlamıştır. Bu olaydan sonra Gölge Düzlemi, Shadowfell olarak anılmaya başlanmıştır. Olayların akabinde oluşan büyülü fırtına Catti-Brie’ye çarpmış ve ruhunun büyük bir kısmını Shadowfell’e hapsetmiştir. Regis de büyülü hipnoz kolyesiyle Catti-Brie’ye ulaşmaya çalışınca kendisinin ruhu da Shadowfell’e hapsolmuştur. İkisini kurtarmak için Bruneor ve Drizzt, maceraları sonucunda dostları başrahip Cadderly’e ulaşmış ancak her türlü çabalarına rağmen Catti-brie ve Regis’i kurtaramamışlardır. Olaylar dindikten sonra hâlâ nefes alan ama cansız gibi duran dostlarının bedenlerini alan Drizzt ve Bruenor, Mithril Salonu’na dönmüşlerdir. Bir gece aniden uyanan Drizzt, Catti-brie’nin yanında olduğunu görür ve birlikte bir gece geçirirler. Ardından Catti-brie’nin ve Regis’in bir unicornun sırtına binip kaybolduklarını görür. Drizzt’in bir ranger (korucu) olarak tapındığı Ormanlar ve Unicornlar Tanrıçası Mielikki, Catti-brie ve Regis’in ruhlarını Shadowfell’den çekmiştir ancak Catti-brie’nin sadece bir geceliğine Drizzt ile birlikte olmasına izin vermiş ve ruhlarını alarak onlar için yarattığı özel bir cennete götürmüştür.

Ve aradan neredeyse 80 yıl geçti. Drizzt ve Bruenor acılarını kalplerine gömmüşler ve cücelerin bilinen en eski yeraltı krallığı olan Gauntlygrym’i arayama çıkmışlardır. Bu arayış kafalarını bir nebze de olsa yaşadıkları acılardan uzaklaştırmıştır. Peki bu arayış tehlikesiz mi olacaktır?

drizzt-kisgormez-kitaplar

İlk önce Gauntlgyrm’den bahsedelim. Kadim zamanlarda on binlerce cücenin yaşadığı ve Faerun’daki en büyük demir ocaklarının bulunduğu en eski cüce krallığıdır burası. Gizemli bir kaynaktan güç alan bu demir ocaklarıyla çok güçlü büyülü silahlar ve zırhlar yapılır ve neredeyse Faerun’un her diyarıyla ticaret yapılırdı. Ancak tıpkı Mithril Salonu’nun korkunç bir ejderha tarafından ele geçirilip cücelerin kaçması gibi Gauntlgyrm de bir sebepten ötürü terkedilmiş ve unutulmaya yüz tutmuştur.

Dostlarımız burayı ararken bir yandan da deli bir lich olan ve diyarlardaki en güçlü büyücülerden biri olan Thay diyarından Ssazz Tam ise Gauntlgyrm’in demir ocaklarını çalıştıran gücün kaynağını kullanarak kendi tasarımı olan Dehşet Halkası’nı (Dread Ring) beslemek ve yaşayan ölülerden bir ordu kurarak diyarlar üzerinde mutlak güç hakimi olmak istemektedir. Dehşet Halkası ise gri küllerden oluşan bir halkadır. Bu halka, çevresindeki büyü enerjilerinden güç alan ve bu gücü negatif enerjiye çevirerek ve çok geniş bir alana yayarak her yerdeki ölüleri kaldırabilmekle birlikte, bu gücü biriktirip korkunç bir yıkıma sebep olacak güçte nesnelere dönüştürebiliyor. Dehşet Halkası’nı besleyecek güç için Gauntlgyrm’den daha kadim ve güçlü bir kaynak olabilir mi?

kisgormez-kitapBir yandan da Shadowfell düzleminde bulunan Netheril’in kayıp şehri Thultanthar, Netheril’i binlerce yıl önceki ihtişamına kavuşturmak için yeni yerleşim yerleri aramaktadır. Bunun için Netheril konseyi en amansız savaş lordlarından Herzgo Alegni’yi ve ufak bir ordu askeri Kışgörmez (Neverwinter) şehrine gönderir. Neverwinter Nights 2 oyunundan da bildiğimiz üzere Kışgörmez şehri pek çok badire atlatmıştır. King of Shadows ve yaşayan ölü orduları tarafından istilaya uğramış ve güneyde Derinsu (Waterdeep) Lordları tarafından da çok fazla manipule edilerek sarsılmış ve zayıflamıştır. Netheril için Kışgörmez’den daha kolay bir av olabilir mi? Gauntlgyrm’e yakın olan Kışgörmez şehri yüzünden kadim Netheril İmparatorluğu ve Ssazz Tam’ın güçleri karşı karşıya mı gelecek?

Şimdi gelelim teknik meselelere. Dungeons and Dragons sistemi ile FRP oynayan arkadaşlarımız ya da bu konuya ilgi duyan kişiler, sistemdeki değişikliklerin diyarlara nasıl entegre edildiğini bilirler. Örneğin Sıkıntılar Zamanı (Time of Troubles) diye bildiğimiz ve Avatar Üçlemesi’nin konusu olan tüm diyarları sarsan olay, aslında Advanced Dungeons and Dragons(AD&D) 1st Edition’dan, AD&D 2nd Edition’a geçişi sağlayan ve şirket tarafından belirlenen bir olaydır (daha fazlasını öğrenmek isterseniz Time of Troubles yazımı okuyabilirsiniz). Aynı şekilde D&D 3.5 Edition’dan 4th Edition’a geçildiğinde de oyundaki tüm değişiklikleri Unutulmuş Diyarlar’a aktarabilmek için büyük bir olay yaratılması gerekiyordu. Bunun içinde Büyüvebası (Spellplague) yaratılmıştır. Yeni oyun sistemiyle savaş sahnelerimiz değişmese de karakter sınıflarında ve büyü yapış şekillerinde değişiklikler olmuştur. Gauntlgyrm ve Kışgörmez kitaplarında göreceğiniz Warlock ve Sorcerer sınıfları başlıca değişikliklerdendir.

Sorcerer eski oyun sisteminde de vardı ancak büyücüler ile aynı büyüleri yapıyorlardı. 4th Edition ile bu tamamen ortadan kalkarak sorcererlar apayrı bir sınıf olmuştur ve büyücülerden farklı büyüler yapmaktadırlar.

Warlocklar ise alt boyutlardan (genellikle iblisler ve şeytanların düzlemlerinden) güçlerini alan ve; büyücüler ve sorcererlara göre daha ölümcül ancak etki alanı olarak daha kısıtlı büyüleri olan bir sınıftır. Netheril’in büyü kullanıcılarının azımsanamayacak kadar bir kısmı Warlock’tur.

R.A Salvatore ise yine harika bir iş çıkarmış! Okuduğum bildiğim gördüğüm tüm Unutulmuş Diyarlar yazarlarından daha ayrıntılı ve gerçekçi yazdığı savaş sahnelerini Kışgörmez Destanı’nda bolca göreceksiniz. Göreceksiniz derken mecazi değil! Savaş sahnelerini o kadar güzel betimlemişki eski kitaplarda olduğu gibi kendinizi o sahnede bulmanız içten bile değil.

Açlık Oyunları ve Temeraire Serilerinin çevirmeni Gürkan Genç’in emekleriyle Kışgörmez Destanı sizleri bekliyor!

Kışgörmez Destanı 1. Kitap Gauntlgrym kitabının künyesine buradan ulaşabilirsiniz.

Kışgörmez Destanı 2. Kitap Kışgörmez kitabının künyesine buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdiden iyi okumalar!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.