Edebiyat

Johnny Cash: Her Yer Karanlık

cash-cizgi-roman-banner

20. yüzyıla damgasını vuran Amerikan müziğinin ikon ismi Johnny Cash, 17 kere Grammy kazanmış, albümleri 90 Milyon satmış devasa bir ses. Alman çizer Reinhard bu devasa sesin tüm hayatını, Elvis Presley ile olan tanışıklığı, Folsom Hapishanesi Konseri, 1990 yılında geri dönüşü ve 12 Eylül 2003’teki ölümünü Johhny Cash: I See Darkness adlı çalışmasında topluyor.

Bir çok nesile ilham kaynağı olmuş müziğin asi sesi Cash’ın biyografisi niteliğinde ki Her Yer Karanlık çok yakında Türkçe olarak raflarda ki yerini alacak. Flaneur Comics’in ilk yayımcılık macerası olacak çizgi roman gelecek diğer çalışmaların habercisi. Cash’in çizgi romanının ardından Flaneur Comics, Jean Pierre Gibrat’ın da çalışmalarını okuyucular ile buluşturacak.

Flaneur tarafından çizgi roman için hazırlanan tanıtım bülteni:

cash-cizgi-romanHer Yer Karanlık!

“Siyahlar giyerim umutsuz yoksullar ve kaybedenler için, cezasını çoktan ödemiş mahkumlar, zamanın kurbanları için” Işıklı parlak bir dünyanın gölgesinden gelen gür bir ses, sıradışı bir adam, bir efsane… Johnny Cash

Çocukluğu pamuk tarlalarında yoksulluk ve sefalet içinde geçen Cash’in çok sevdiği kardeşi Jack’in dramatik ölümü acıyı bütün hayatı boyunca hiç açılmamak üzere kalbine mühürledi. Fakat acıları müziğin ilhamı oldu. Amerikan alt sınıfının hikayelerini anlattığı şarkıları çocukluk döneminin etkisiyle biçimlendi. Acı çekmiş biri olarak acılar duyan mahkumlara verdiği “Folsom” ve “San Quentin” hapishane konserleri kariyerinde önemli yer tuttu muhalif sanatçının. Cash orada geçen yılların ardından Elvis Presley’in de bağlı olduğu Sun Records müzik şirketi ile ilk anlaşmasını yaptı.

“Hey Porter – Cry cry cry” ardından “I walk the line” listelerde bir numaraya yükseldi. 60’ların başına kadar süren bu durum Cash’in bağımlılıları yüzünden sekteye uğrasa da ruh ikizi ve daha sonra hayat arkadaşı olan June Carter’ın sözlerini yazdığı “Ring of Fire” şarkısı, Cash’i listelerde tekrar zirveye çıkarttı. June ve cash arasında ki sancılı aşk hikayesi 1968 yılında evlilikleriyle sonuçlandı. 2003 yılına kadar mutlu bir evlilik sürece, June Carter’ın ölümünden beş ay sonra Cash de hayata veda edecektir.

Cash’in hayatını Çizgi Roman olarak düşünmek:

Alman sanatçı Reinhard Kleist, Cash’in şarkılarla dolu hikayesini, yine şarkılarıyla kurguluyor. Anlatım tekniği ile sesi çizgileştirmeyi başarıyor. Kleist’in özgün çizgileri biyografik bir hikayeye yepyeni bir ruh ve beden katıyor. Kitabın orjinal ismini “Cash – I see a darnkess” (Karanlığı gördüm), Amerikalı folk-rock sanatçı Will Oldham, nam-ı diğer Bonny Prince Billy’nin şarkısından alıyor. I see a darkness’ın Cash’in kanayan ruhuna kara elbiselerle örten bir adamın hikayesi için kitaba verilecek en iyi isim olduğu şüpje götürmez.

Kleist Cash’in macera dolu hayatını ilk dönemlerinden başlayarak geniş bir yelpazede resmediyor. Avrupa’da best seller olmuş “Cash – I see a darknes” yalnız bir adamın, bir vatanseverin, bir kanunu kaçağının, müzik piyasası içinden bir isyancının beklenmedik ve çalkantılı hayatını bütün ayrıntılarıyla, henüz hayattayken efsane olan bir adama yakışır şekilde tasvir ediyor…

Alman Sanatçı Reinhard Kleist:

“Cash – I see a darkness” özgün kurgusu ve çizgisel yorumu ile 2007’de Peng Munich çizgi roman ödülünü ve Frakfurt Kitap Fuarı ödülünü, 2008’de Almanya’nın en prestijli çizgi roman ödülü olan Max ve Moritz ödülünü aldı. Nihayet bu görkemli eser Faleur Comics etiketiyle Türk okuruna ulaşıyor.

www.flaneurcomics.com
facebook.com/flaneurcomics
twitter/flaneurcomics

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.