Bilimkurgu Klasikleri Serisinin 100. Kitabı: Tehlikeli Görüler
İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri serisinde beklenen 100. kitap, Harlan Ellison’ın derlediği Tehlikeli Görüler oldu. Bilimkurguda devrim niteliği taşıyan bu antoloji, dönemin en cesur yazarlarının sansürden ve tabulardan uzak hikâyeleriyle türün sınırlarını zorluyor.
Tehlikeli Görüler Kitabı Hakkında
1960’ların bilimkurgu dünyasında, tür geleneksel kalıplar içine hapsolmuşken Harlan Ellison yeni ve “tehlikeli” bir şeyler söylemek istiyordu. Çeşitli yazarlara “Sansür korkusu olmadan nasıl bir hikâye yazardınız?” diye sordu ve Tehlikeli Görüler bu devrimci soruyla doğdu. Bu antoloji, bilimkurgu dünyasına “Yeni Dalga” akımını tanıtarak sadece okuyucuları değil, bilimkurgu yazarlarını da derinden etkiledi.
Ellison’ın topladığı hikâyeler, George R.R. Martin ve Ursula K. Le Guin gibi ustaların övgüsünü kazanarak türün çığır açıcı eserlerinden biri hâline geldi. Asimov’un önsözünde belirttiği gibi, okuyucuyu kışkırtacak ve derinden etkileyecek hikâyelerle dolu Tehlikeli Görüler, bilimkurgunun en deneysel ve cesur hâlini gözler önüne seriyor.
“Bu kitaptaki öyküler bilimkurgu geleneklerine bir meydan okuma niteliğinde. Tehlikeli Görüler bilimkurgudaki en cesur eser belki de.”
Ursula K. Le Guin
“Tehlikeli Görüler, bilimkurguyu değiştiren, türün inanılmaz çeşitliliğini ve derinliğini ortaya seren, dönüm noktası niteliğinde bir antoloji.”
George R. R. Martin
Arka Kapak Yazısı
“ELİNİZDE TUTTUĞUNUZ BİR KİTAPTAN DAHA FAZLASI. EĞER ŞANSLIYSAK, BİR DEVRİM BU.”
60’lı yıllar… Bilimkurgu edebiyatının yıllardır “lazer tabancalı adamların metal sutyenli kızları kurtardıkları” kitaplarla dolup taştığı, tehlikeli görülen öykülerin ve romanların çok zor yayıncı bulabildiği vakitler. Genç Harlan Ellison bir şeylerin değişmesi gerektiğinin farkında, bazı kapıları tek tek çalıyor ve şu soruyu soruyor: “Eğer tutuklanma ya da sansüre uğrama korkun olmasaydı nasıl bir bilimkurgu öyküsü yazardın?”
İşte bilimkurgunun gidişatını değiştiren Tehlikeli Görüler bu soruyla yola çıkıyor. Kitap yayımlanmadan bir süre önce ise köşe yazarları Ellison’ın “tehlikeli” kitabına öykü gönderen yazarların kariyerinin biteceğini yazmaktan geri durmuyor. Sonuç: Yeni Dalga Bilimkurgu; geleneksel olana meydan okuyan
ve okurları oraya varana kadar gitmeleri gerektiğini bilmedikleri yerlere götüren çığır açıcı hikâyeler.
Asimov’un önsözde dediği gibi: “Burada türün en cesur ve deneysel hâlini bulacaksınız… kışkırtılmanız ve etkilenmeniz dileğiyle!”
Antolojideki Yazarlar
Bu devrim niteliğindeki eserde Lester del Rey, Philip K. Dick, Robert Silverberg, Samuel R. Delany, Frederik Pohl, Brian W. Aldiss, Roger Zelazny, J.G. Ballard gibi isimlerin yanı sıra Robert Bloch, Philip José Farmer, Poul Anderson ve daha birçok usta yazarın hikâyeleri bulunuyor. Hepsi, bilimkurgunun bilinen sınırlarının ötesine geçerek türü yepyeni yerlere taşıyan bu öykülerde buluşuyor.
Bilimkurgu severler için sadece bir kitap değil, adeta bir devrim çağrısı olan Tehlikeli Görüler, bilimkurgunun en cesur hikâyeleriyle okurlarını bekliyor.