Haberler

Dungeons and Dragons’ın Yeni FRP Kitabı Mordenkainen’s Tome of Foes Çıktı

Dungeons and Dragons’ın 5th Edition FRP sistemi için hazırladığı, çok beklenen yeni kitabı Mordekainen’s Tome of Foes bugün itibarıyla satışa sunuldu ve şimdiden çok ses getirmeyi başardı! Bakalım meşhur büyücümüz bu yeni kitabında bizlere ne gibi yenilikler ve sürprizler sunuyor?

Mordenkainen, belki de FRP oynayan herkesin bildiği, FRP oynamayanların da Baldur’s Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights gibi kült oyunlarda, kendi adıyla anılan büyülerinden tanıdığı meşhur büyücümüz. D&D’nin yaratıcısı Gary Gygax ve Dave Gross’un oluşturduğu ilk karakterlerden biri olan Mordenkainen, Greyhawk evreninde yaşamaktaydı ancak diğer tüm kudretli büyücüler gibi o da sık sık kendi evreninden çıkıp Unutulmuş Diyarlar, Ejderha Mızrağı gibi diğer pek çok evrene yolculuk yapmış ve kozmosun neredeyse gezilmedik tek bir noktasını bile bırakmamıştır. Şimdi ise yazdığı yeni kitabı Mordenkainen’in Hasım Cildi ile bu engin deneyimlerini bize aktarmayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz yıl Unutulmuş Diyarlar evreninde yazılan son roman olan Death Masks‘da, şaşırtıcı bir şekilde akli dengesini yitirmiş bir Mordenkainen’in kendi Greyhawk evreninden çıkıp Toril’e düştüğünü görmüştük. Diyarların en kudretli büyücüsü Elminster, arkadaşlarının yardımıyla Mordenkainen’e sahip çıkmış ve akıl sağlığını iyileştirmeye çalışmıştı. Zaten büyük bir şeylerin yolda olduğunu da hissetmiştik ki kitabın yayınlanmasının üzerinden çok geçmeden Mordenkainen’s Tome of Foes FRP destek kitabının haberi duyurulmuştu. Yeni kitabımızda neler var neler!

Öncelikle kitabımız, hali hazırda bildiğimiz, oynadığımız pek çok klasik ırka daha derin bir perspektiften yaklaşıyor. Player’s Handbook ile klasik Ay, Güneş, Orman ve Kara Elflerinin dışında yeni elf türlerini, gri cüceleri -duergar- ve yeni buçukluk ve gnom alt ırklarını ve özelliklerini bu kitapta bulabileceksiniz. Ha, biz zaten duergarları, sualtı elflerini, eladrin elflerini ve diğer pek çok farklı ırkı zaten 40 yıldır tanıyoruz, ne gerek vardı diyebilirsiniz. Eh, bu bir satış stratejisi, eski Dungeons and Dragons FRP sistemlerinde de bu ırklar ve daha yüzlerce farklı yaratık zaten tanıtıldı ve anlatılmıştı ama DnD FRP sistemi her yenilendiğinde, sistem özellikleri değiştiği için bu ırkların da tekrar anlatılması gerekiyor ve oyun şirketi de bu fırsatı değerlendirip hemen yeni bir kitap patlatıyor.

FRP oyunlarında en egzotik bulduğum ve sıkça oynadığım ırklara geldik; karşınızda Gityhanki ve Githzerailer! Çoğunluklu Astral Düzlem ve Limbo Düzlemi’nde yaşayan bu iki ırk, Mordenkainen’in ağzından oldukça detaylı bir şekilde anlatılmış. Farklı düzlemleri sıklıkla ziyaret eden büyücümüz, bu iki ırkı artık oynanabilir kılıp bizlere sağlam bir kültür deneyimi sunuyor. Yaşam tarzları, hayat gayeleri, felsefeleri, politikaları, fikir ayrılıkları hatta yeme alışkanlıklarına kadar her şeyi anlatmış. Tabii Githyanki ve Githzerailerin, meşhur Zihinyüzenler Illithidlerin ezeli düşmanı olduğunu da söylemek gerekiyor. Illithid popülasyonunda ciddi bir düşüş yaşanacak gibi duruyor!

Eh, farklı düzlemlerden bahsedip de şeytanlar ve iblislerden bahsetmesek olmazdı! Neredeyse kainatın başlangıcından beri birbirleriyle düşman olan şeytanlar ve iblisler, Mordenkainen’in kitabında kendilerine genişçe yer bulmuşa benziyor. Yukarıdaki resimde gördüğünüz Başşeytan Geryon dahil tüm Başşeytanlar ve İblis Lordları detaylıca anlatılmakla kalmamış, üstüne yepyeni iblis ve şeytan türleri de oyuna dahil edilmiş. Oyun içi takvimiyle yaklaşık 100 yıl kadar önce, şeytanlarla iblislerin arasındaki bitmek bilmez gözüken Kan Savaşları, şeytanların Arşidükü Asmodeus‘un tanrılığa yükselmesiyle bir anda son bulmuştu. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan bir olay sonrası Asmodeus gücünün büyük bir kısmını kaybedince Kan Savaşları tekrar patlak vermişti. Kitapta özellikle Kan Savaşları, savaşların vuku bulduğu cepheler, savaş artığı ganimetlerin istiflendiği yerlere kadar oldukça detaylı bir anlatım göreceksiniz.

Yepyeni canavarlar tabii ki olmazsa olmazımız. Yeni canavarların büyük bir kısmının Zorluk Derecesinin 10 ve üstü olduğunu söyleyebiliriz ve bunların da yarısından çoğunun Zorluk Derecesi 20’nin üstünde! Oyunda bir karakterin maksimum çıkabileceği seviyenin 20 olduğunu düşünürseniz, düşük seviyeli oyuncuların kitabı ellerine alması bile sakıncalı olarak görülüyor! Özellikle boyutlararası yolculuk yapacak olan oyuncuların karşısına çıkarabileceğiniz birbirinden çeşitli boyutdışı canavarlar bulunmakta bu kitapta. Ve diğer muadillerinden farklı olarak bu kitapta canavarlar sadece üstünkörü anlatılmamış; kültürleri, yaşam biçimleri, kozmolojideki yerleri ve tarihlerine kadar çok derin bilgiler mevcut.

Ve tabii ki yepyeni büyüler! Tüm büyü kullanıcı sınıfları için büyüler mevcut ama özellikle boyutlararası enerjileri çağırmaya ve boyut atlamaya yarayan büyülere yer verilmiş. Element büyüleri, portal büyüleri, yaratık çağırma büyülerinin yanı sıra, başka düzlemlerdeki “belirli noktalara” gidebilmenizi sağlayacak ışınlanma büyüleri de mevcut. Örneğin Gehenna düzlemindeki meşhur bir boyutlararası pazar yerinden bir malzeme almanız gerektiğinde sizi doğrudan pazar yerine götürecek bir ışınlanma büyüsünü kullanabileceksiniz. Standart boyut atlama büyülerinin, büyüyü yapan kişiyi genellikle istediği noktaya ortalama 20-100 kilometrelik bir sapmayla ulaştırdığı için bu büyüleri oldukça kullanışlı bulacaksınız.

Kitabı hemen buradan sipariş edebilirsiniz.

Mordenkainen’s Tome of Foes’un 12 Yeni Canavarı Yayınlandı

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.