Haberler

Dungeons and Dragons Greyhawk Evreni Nihayet Topluluk İçeriğine Açılıyor

Dungeons and Dragons evreninin efsanevi macera ortamlarından Greyhawk, sonunda topluluk içeriklerine açıldı. Greyhawk, D&D’nin tarihindeki ikinci evreni olup, Dave Arneson‘ın Blackmoor evreninin ardından gelmiştir. 2008 yılına kadar D&D’nin temel kural kitaplarıyla bağlantılı olan bu dünya, şimdiye kadar sadece Wizards of the Coast’un kontrolünde kalmıştı.

Ancak artık Wizards of the Coast, üçüncü taraf yayıncıların Greyhawk için maceralar, büyü kitapları ve diğer içerikleri yaratıp satışa sunmalarına izin veriyor. Bu içerikler, DMsGuild platformunda bulunabilir. Ayrıca platformda Greyhawk‘ın klasikleşmiş içeriklerine de erişmek mümkün.

Greyhawk
Greyhawk

Greyhawk Evreni İçin En İyi İçerikler

Greyhawk dünyası son dönemde çok bilinmese de Dungeons and Dragons’ın temellerini oluşturan evrendir aslında. Vecna, Mordenkainen gibi tanınmış isimler hep bu diyardan çıkmıştır.

Bu evrenle ilgili topluluk içerikleri belli ki evreni yeniden canlandıracak. Eğer Greyhawk’a giriş yapmak istiyorsanız size bazı temel kitapları önerebiliriz:

  1. World of Greyhawk Fantasy Game Setting (1e)
  2. Greyhawk Adventures (1e/2e)
  3. The City of Greyhawk (2e)
  4. Greyhawk: The Adventure Begins (2e)
  5. Monstrous Compendium Greyhawk Adventures Appendix (2e)

Greyhawk’ın Tarihi ve Gelişimi

DMsGuild, Greyhawk’ın kökenine dair şu açıklamalarda bulunuyor:

“Greyhawk dünyası, Gary Gygax‘ın kendi D&D oyun ortamı olarak başladı. Bu ilk dönemdeki Oerth dünyası, Gary Gygax ve Rob Kuntz tarafından yaratılan ünlü Castle Greyhawk zindanları etrafında şekillendi. Geniş dünya da ilgi gördü… fakat TSR’nin sonradan yayımladığı evrenden oldukça farklıydı.”

Gygax’ın orijinal Oerth Dünyası (bu dünya “OITH” olarak telaffuz ediliyor), Gygax’ın yaşadığı Amerikan Midwest bölgesine benziyordu. Örneğin, Nyr Dyv gölü, Great Lakes’in yerini alıyordu. D&D’nin ilk ürünlerinde de bu dünyaya dair izler görmek mümkündür. Supplement I: Greyhawk (1975) ve Monster Manual (1977) gibi eserlerde Dünya’dan yerlerin referanslarını bulmak hala mümkündür.

Gary Gygax ve Greyhawk’ın Evrimi

Gary Gygax, Dungeons and Dragons için Greyhawk dünyası ürününü yaratması istendiğinde, diğer oyun yöneticilerinin kendi dünyalarını yaratmak istememelerine oldukça şaşırmıştı. Ancak Gygax, bu konuda isteksiz değildi. Yalnızca kendi oyuncuları için hazırladığı dünyayı onlara açmamak adına, yayımlanacak Greyhawk’ın Dünya ile olan bağlantılarını zayıflatmaya karar verdi.

Gygax, işe yeni bir harita çizmekle başladı. İki büyük kağıt parçasını doldurdu, çünkü bu, TSR’nin basabileceği en büyük harita boyutuydu. Daha sonra, bu haritalar sanatçı Darlene tarafından tamamlanarak, oyun dünyasının en ünlü ve güzel haritalarından biri haline geldi. Gygax, haritalarda bulunan ülkelerin ve yerlerin tanımlarını yazarken, kendi macerasından esinlenmiş, ancak resmi haritaya uyacak şekilde bazı gerçekleri değiştirmişti.

Greyhawk Topluluğu İçin Yeni Bir Dönem

Bu yeni dönemde Dungeons and Dragons ve Greyhawk hayranları, favori macera dünyalarına daha fazla içerik ekleyebilecek ve evrenin zengin tarihine katkıda bulunabilecek. Wizards of the Coast’un topluluk içeriklerini desteklemesi, hem Dungeons and Dragons evrenine taze bir soluk getiriyor hem de oyuncuların yaratıcı potansiyellerini serbest bırakmalarına olanak tanıyor. Greyhawk dünyasının bu yeni içeriklerle nasıl evrileceği büyük bir merak konusu.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.