Haberler

Heyecanla Beklenen Gaming İstanbul 2023 Kapılarını Açtı

Dünyanın en büyük 8 uluslararası oyun ve e-spor etkinliğinden birisi olan Gaming İstanbul 2023 (GIST), 22 Eylül 2023’te Yenikapı’daki Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde oyunseverle buluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri Medya A.Ş ile OGEM’in ana sponsorluğunda kapılarını açan Gaming İstanbul 3 gün süreyle 24 Eylül akşamına kadar oyun meraklılarını ağırlayacak.

Birçok renkli görüntüye sahne olan Gaming İstanbul, oyun turnuvaları, cosplay yarışmaları, e-spor etkinlikleri, oyun firmalarının stantları, yeni oyun lansmanları ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Üç gün süreyle her gün gelen ilk 5000 ziyaretçiye verilecek PC Game Pass için oyunseverler sabahın erken saatlerinde yoğun kuyruklar oluşturdular.

Oyun pazarına yönelik değerlendirmeler yapan Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek şunları söyledi;

Global oyun pazarının büyüklüğü yaklaşık 180 milyar dolar dolaylarında seyrediyor. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalarda Türkiye oyun pazarı büyüklüğü konusunda en son 2020 yılında 1 milyar doların üzerine çıktığı yönünde veriler var. Geçen bu sürede sektörün 1,4 milyar dolar büyüklüğe ulaştığına kesin gözüyle bakıyorum.

Bu yıl yedincisi düzenlenen Gaming İstanbul 2023, 22-24 Eylül’de Türkiye’nin dört bir yanından gelen oyunseveri Yenikapı’daki Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde bir araya getiriyor.

Gaming İstanbul’da PC’den konsola, mobil oyunlardan e-spor turnuvalarına kadar pek çok platformdaki oyunu ziyaretçilerle buluşuyor. Etkinliğe katılan ziyaretçiler ayrıca ödüllü e-spor karşılaşmalarına ve turnuvalara katılırken, ünlü internet yayıncılarıyla da bir araya gelerek keyifli vakit geçiriyor. Yerli cosplay yetenekleri ise etkinliğin ilk gününde oldukça renkli görüntüler sundular.

Oyun sektörü 1,4 milyar dolar büyüklüğe dayandı

Gaming İstanbul’un Türkiye’nin oyun endüstrisinin ve oyuncuların varlığının tanıtımı açısından sektörde oldukça önemli bir yer kapladığını dile getiren Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek, “hemen her ülkeden oyun dünyası profesyonellerini ağırlıyoruz. Ağırlıklı Avrupa, Asya ve Amerika ülkelerinden yatırımcı, oyun yayıncısı, stüdyo yöneticileri ve pazarlama / satış uzmanları geliyor. Bu yıl 100.000 üzerinde ziyaretçi, 3000 üzeri profesyonel ve basın katılımı hedefliyoruz” dedi.   

Oyun sektörüne dair değerlendirmelerde de bulunan Eryürek, 36 milyon aktif oyuncuya sahip olduğumuzu öngörüyoruz. Bu sayının içinde geçmişte cep telefonu, tablet veya bilgisayarına bir oyun indirmiş herkes var. Aktif, oyunlara veya oyun içi mağazalarla para harcayan oyuncu sayımız ise yaklaşık 12 milyon seviyesinde. Espor olarak da profesyonel oyuncu sayısı 600 civarında seyrediyor.

Global pazar büyüklüğü konusunda 175-187 milyar dolar arası ölçümlemeler var, yaklaşık 180 milyar dolar diyebiliriz. Türkiye oyun pazarı büyüklüğü konusunda elimizde kesin veri yok, son açıklanan veri 2020 yılında 1 milyar doların üzerine çıktığı yönünde. Tahminimi sorarsanız, 1,4 milyar dolar büyüklüğe ulaştığımıza kesin gözüyle bakıyorum. 

Yatırımlar tarafından sektörü ele alacak olursak 2022’de 424,7 milyon dolar yatırım aldık. İstanbul, geçen yıl Londra’nın ardından Avrupa’da oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği ikinci kent oldu. İstanbul, dünya genelindeki değerlendirmede ise beşinci sırada. Yukarı yönlü büyüme trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu gelişimin sürdürülebilir biçimde devam etmesi için sektörde bazı regülasyonları yapmamız gerekiyor. Kamu ve özel sektör kaynaklarından çok fazla projeye çok fazla yatırım yapılıyor ve bu güç inanılmaz dağılmış durumda. Küresel başarı senaryoları yaratabilmek için bu dağınıklığı toparlayacak bir konsey, bir mentor ekibi olması lazım. Her oyuna değil global pazarda yerini bulacağına inandığımız projelere kaynaklarımızı yönlendirmek sektörün gelişimi ve küresel piyasalarla rekabet edebilmemiz için oldukça önemli.

Her gün gelen ilk 5 bin, toplamda ise 15 bin kişiye PC Game Pass

Gaming İstanbul bu sene 15 bin ziyaretçiye Bethesda Game Studios’tan çıkan Starfield oyunu dahil yüksek kaliteli yüzlerce oyuna Windows bilgisayarlarda erişebilecekleri 1 aylık PC Game Pass veriyor. Üç gün süreyle devam edecek Gaming İstanbul’da her gün etkinlik alanına gelen ilk 5 bin kişi toplamda ise 15 bin kişi PC Game Pass hakkı kazanıyor.

Ana sahnede PC Game Pass oyunları oynama fırsatı bulan oyunseverler  Cyberpunk 2077 Phantom Liberty DLC’si de demosunu da deneyimleme şansı buluyor. Samsung standında ise Mortal Kombat 1, NBA ve Just Dance gibi popüler oyunlar ziyaretçilerle buluşurken birçok yeni oyun Gaming İstanbul’da görücüye çıkmaya hazırlanıyor.

Yeni oyun lansmanları Gaming İstanbul’da yapıldı

Ülkemizin değerli oyun stüdyolarının hazırladığı birçok oyun da Gaming İstanbul ile görücüye çıkıyor. Upgrade Entertainment’ın Osmanlı döneminde Sultanı koruyan cariyelerin hikayesinin konu edindiği Concubine isimli PC-Konsol oyununun da ilk lansmanı GIST’de yapıldı ve oyunseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Diğer yandan Compass of the Destiny: İstanbul, Cardboard Town, Land of the Vikings, Diriliş Ertuğrul, Mayhem Brawler II: Best of Both Worlds, Castle of Alchemists, Book Warrior ve Pile Up gibi yeni oyunlar da Gaming İstanbul’da oyunseverlerle buluşuyor.

Dünyanın önemli oyun geliştiricileri deneyimlerini paylaşacak 

Gaming İstanbul kapsamında ayrıca oyun profesyonelleri için düzenlenen B2B etkinlik Indieway’de ise aralarında Execution Labs’ın Kurucu Ortağı Jason Della Rocca ve Remote Control Productions’ın CEO’su Hendrik Lesser gibi oyun endüstrisinin küresel çaptaki birçok önemli ismi konuşmacı olarak yer alıyor. Oyun sektörüne yönelik iş geliştirme etkinliği ve ekosistemi Indieway’de bu sene yerli ve yabancı 3000 kadar önemli katılımcıyla seminerler ve iş geliştirmeye yönelik toplantılar düzenlenecek.

Serbest oyun geliştiricilerine ücretsiz yer veren tek oyun etkinliği

PC’den konsola, mobil oyunlardan e-spor turnuvalarına kadar pek çok platformdaki oyunu ziyaretçileriyle bir araya getiren Gaming İstanbul’da ayrıca yeni çıkan oyunların ilk gösterimleri, ünlü yayıncılarla takipçi buluşmaları, donanım markalarının en yeni ürünleri ve serbest geliştiriciler için özel alanlar yer alıyor. Serbest geliştiricilere ücretsiz yer ayıran tek oyun etkinliği olma niteliği taşıyan Gaming İstanbul bu yıl başvuruların niteliği ölçüsünde 36 oyuna ücretsiz olarak yer verirken toplamda 50’nin üzerinde serbest oyun geliştiriciyi ziyaretçi ve yatırımcılarla buluşuyor. Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesindeki GameDev ve GamesUP 8 oyun stüdyosu ile Gaming İstanbul’a katılıyor. İlk kez görülecek oyunlarının yanı sıra üniversite aynı zamanda 10 indie alanına sponsor olarak oyun geliştiricilere desteğini sürdürüyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsoru olduğu Gaming İstanbul’da Medya A.Ş, OGEM, Samsung, Gaming.Gen.TR, GameDev, GamesUP, Microsoft, Turkcell, GeForce NOW powered by GAME+, Turkpin, Upgrade Entertainment ve Unity gibi birçok önemli marka, oyun ve kuruluş bulunuyor. Yeni oyunların tanıtıldığı, birbirinden eğlenceli cihazların oyun severlerin beğenisine sunulduğu ve aynı zamanda ödüllü turnuvaların yapıldığı Gaming İstanbul ve B2B etkinliği Indieway ile ilgili tüm bilgilere ve etkinliğin biletlerine www.gamingistanbul.com ve www.biletino.com  adreslerinden ulaşılabiliyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.