AYBABTUİncelemeler

Salon’un Yoldaşları Toplandı – D&D: Dark Alliance İncelemesi

Unutulmuş Diyarlar’ın en unutulmaz kahramanları, sonunda bir araya geldi. Hiç beklemiyorduk fakat böylesine ufak bir ekipten, detaylara boğulmuş, oynaması keyifli Dark Alliance gerçekten de takdire şayan bir yapım olmuş.

Dungeons and Dragons markası ile içli dışlı olanların mutlaka bir kere ziyaret ettiği bir diyar var: Forgotten Realms! Yıllardır romanlarını okuyor, hakkında çıkan yeni gelişmeleri takip ediyoruz. Zaten D&D 5th Edition çıktığından beri FRP dünyasına gönül veriyorsanız, FR’ın yani Unutulmuş Diyarlar’ın artık merkez bir nokta olduğunu da biliyor olmanız gerekiyor. Vaad edilen sözler yerine bir türlü getirilmedi biliyoruz, fakat şu günlerde Türkçe çevirisine kavuşmamız gereken o efsane fantastik seri, artık aldı başını gidiyor. Bunu da en iyi şekilde Dark Alliance oyununda görüyoruz.

Çok ufak ama dersini iyi çalışmış bir ekip olan Tuque Games tarafından geliştirilen Dungeons and Dragons: Dark Alliance oyunu, Forgotten Realms’in bilindik yüzlerini, en detaylı haliyle ilk defa dijital ortama taşıyoruz. Belki Menzoberranzan oynarken ya da Icewinde Dale serisinde Drizzt ile karşılaşmış olabilirsiniz fakat Dark Alliance’da ilk defa Salon’un Yoldaşları’nı ilk defa kontrol etme imkanı sunuluyor.

Crenshinibon ve Laneti

Buzyeli Vadisi Üçlemesi’ni okuyanlar bu garip ismi hemen hatırlayacak. Birçok kudretli liçin bir araya gelerek yarattığı, J. R. R. Tolkien’in yazılarından en güzel şekilde etkilenerek ortaya çıkarılan Crenshinibon‘un önemli bir yeri vardır. Kudreti hiçbir yere sığmayan, kullanıcısına sonsuz güçler veren fakat kendi iradesine sahip olan bu kristal parçası hakkında kısa ama doyurucu bir macera okumuştuk. Tuque Games, bunu biraz daha ilerletmemize yarayacak ara bir hikaye anlatıyor.

Kristal Parçası ve Gümüş Damarları romanları arasında geçtiğini düşündüğümüz bir dönemde, Kristal Parçası olarak da bilinen Crenshinibon, kendisine sahip olması adına Buzyeli Vadisi’nin üstünün ve altının en kudretli sahiplerine çağrıda bulunur. Ancak onlardan da kudretli, bir grup buna müdahale etmek durumundadır.

Dark Alliance, bu hikaye üzerine ister tek başınıza, ister birkaç arkadaşınızla birlikte oynayabileceğiniz bir aksiyon deneyimi sunuyor. Menzoberranzan’ın kötülüklerine sırt çevirmiş kara elf Drizzt Do’Urden; Buzyeli Vadisi’nin efsanevi barbar klanlarından olan Geyik Klanı’nın haklı lideri Wulfgar; topraklarından sürülmüş ama inadından asla vazgeçmeyen Bruenor Battlehammer ve bu toprakların en iyi iz sürücülerinden biri olan Catti-brie rolüne bürünerek, Kristal Parçası’nın emellerini durdurmaya çalışıyoruz.

İddialı bir yapım olarak ilk birkaç fragman ve oynanış videosunda karşımız çıkan Dark Alliance, bu sözünü yerine getiriyor. Unreal Engine ile harikalar yaratmışlar. Buzyeli Vadisi’nin çizimlerde yer alan o hayali dünyasını, en altından en üstüne kadar o kadar güzel detaylandırmışlar ki, sadece romanların hayranları değil, bu dünyaya ilk kez girecekler için de büyüleyecek bir ortam oluşturmuşlar.

Karakterler

Açıkçası Drizzt ve Catti-Brie bana modelleme açısından en yakın iki karakter olarak gözüktü. Bruenor, serinin benim açımdan favori karakterlerinden biri olmasına karşın bir türlü görüntüsüne alışamadım. Wulfgar’ın da son dönem Viking dizi ve yapımları yüzünden değişik bir biçimde modellenmek “zorunda” kaldığını hissediyorum. Fakat oyuna bir kere girdikten sonra karakterlerin diyaloglarını, dövüş anlarındaki tepkilerini görünce, “Aha, bizim Bruenor işte yaa” demekten kendinizi alamıyorsunuz.

Bunlara ek olarak oynanabilir ana karakterlerde Regis’in eksikliğini hissediyorum. Kendisi, şu an için Türkçe‘ye çevrilmeye romanlardan efsanevi bir karaktere dönüşmesinin bunda etkisi olabilir. Regis ismini sık sık duyuyoruz fakat eksikliğini hissediyoruz.

Dark Alliance, Minecraft Dungeons benzeri bir oynanabilirlik sunuyor. Her karakterin buluştuğu, Kelvin Anıtı olarak çevirdiğimiz, Kelvin’s Cairn üzerinde buluşuyor ve maceradan maceraya “ışınlanıyoruz“. Bu aralarda edindiğimiz tecrübe puanlarıyla karakterleri geliştirebiliyor ya da yeni beceriler elde edebiliyoruz. Her bölümde elde edilen materyaller ile de yeni eşyalar inşa etmek ya da mevcut silahları güçlendirmek mümkün.

Oyun birebir olarak DnD 5th Edition kurallarını temeline almıyor fakat ona saygı gösterecek biçimde düzgün bir biçimde arayüz ile yeni gelecek ya da eskiden beri Salon’un Yoldaşları ile savaşan takipçilerine olayı anlatıyor.

Her karakter romanlarda anlatıldığı üzere farklı güçlere ve becerilere sahip. Örneğin, Drizzt özel gücü olarak Guen isimli panterini çağırabiliyor. Bruenor ise herkesi koruyacak bir kalkan açıyor ya da yakındaki düşmanları kendi üzerine (Taunt) çekiyor. Tuque Games, hem diyara hem de karakterlere o kadar iyi çalışmış ki, ne alaka dediğim bir yer olmadı.

Bir tek, Catti-brie’nin ok kullanması akan aksiyona pek etki etmeyecek şekilde tasarlanmış gibi gözüküyor. Açık ara en az tercih edilecek karakterler biri olacak ki, beni içten çok üzüyor.

Buzyeli Vadisi’ne Geri Dönüş

Oyun iki roman arasında geçiyor demiştim. Burada birden fazla bölüm sonu canavarı ile karşılaşmanız gerekiyor. Tek başınıza, en kolay zorluk derecesinde rahatlıkla bu düşmanları alt edebilirsiniz. Öte yandan birden çok düşman seviyesi ve zorluk seviyesi olduğu için kendi başınıza bela aramıyorsanız karakterinizi biraz güçlendirene kadar, o ortamlara girmemenizi tavsiye ederim.

Co-op olarak ne yazık ki deneyimleme şansı bulamadım. Çünkü bize gönderilen basın kodu, her ne kadar online oyuncu bulmamız için bir arayüz sağlasa da, bir türlü yabancılarla denk gelemedik. Siz bu satırları okurken çoktan arkadaşlarınızla maceralardan, maceralara atılıyor olmalısınız. Oyunun tek başına verdiği keyif bir hayli farklı olsa da, Co-op olarak oynayarak daha uzun süreler tekrar tekrar oynayabilirsiniz gibime geliyor.

Salon’un Yoldaşları hikayenin odak noktasında bulunuyor. Hepsinin farklı saldırıları var dedik. Ama belli bir noktadan sonra çok daha iyi bir karakteri inşa etmek için “Grind” dediğimiz döngüye girmeniz gerekebilir. Eğer Tuque Games, biraz diyara değer veriyorsa başka karakterler de oyuna dahil edebilir. Mesela Drizzt yerine Jarlexle ya da Bruenor yerine Pwent; belki de Catti-brie yerine Harpell Ailesi‘nden herhangi bir büyücü.

Bunu aksiyon-FPS oyunlarında sıklıkla kullanılan sezon usulüyle yapsalar bile, ben kendimi hazır hissediyorum. Çünkü bir D&D evreni olarak Unutulmuş Diyarlar’ı yansıtmaları açısından çok iyi iş çıkarmışlar. Daha fazla yer ve daha fazla karakter ile yeni maceralara atılmak acayip keyifli olabilir.

Sonuç

Dark Alliance, bu diyarı bilenlere beklediğinden de fazlasını sunuyor. İlk girecekler için de çok güzel bir altyapı oluşturuyor. Hiç bilmeyen bir oyuncu bile, birkaç arkadaşı ile saatlerce vaktini Dark Alliance ile geçirebilir.

Bana kalırsa Dark Alliance’ın tek sorunu, kendini tekrara düşecek bir yere bırakması. Hikaye açısından, iki roman arasındaki bir boşluğu doldurmak adına biraz zorlama bir hikaye sunuyor. Bilen oyuncular, “Yok artık, püff” diyebilirler ancak hiç bilmeyen oyuncular için de kimin nereden geldiğini, niye bu olayların yaşandığını çok iyi anlatıyor. Ancak, yine dediğim gibi “grind” denilen o kendini tekrara düşen ve tekrar tekrar aynı bölümleri oynama hissiyatını sunması Dark Alliance’ın en büyük sorunu. Tek başınıza birkaç saatlik oturumlarla bitirebilirsiniz, evet. Fakat bu diyarı seven arkadaşlarınızla, oyunu bitirdikten sonra tekrar oynamak için yeni güdüleriniz olması gerekiyor. Bunu da gelebilecek yeni haritalar, yeni karakterler ile yapabilirler.

Dark Alliance, eldeki mevcut kısıtlı bütçeyle, zor bir grafik motoru olan Unreal Engine ile ortaya çıkarılmış şahane bir oyun olmuş. Yine ve yine dediğim gibi kendini tekrar eden anları için en kısa sürede bir çözüm bulunamazsa, çok kısa bir sürede piyasadan silinip gidebilecek bir oyuna benziyor. Öte yandan kaç tane oyunda Drizzt ile oynama şerefine nail olabiliyoruz…

22 Haziran Güncelleme

Oyunu tek başıma oynadığımda çok beğenmiştim fakat Co-op için sunucuların açılmasından sonra bazı bariz sorunları göz ardı edemedim. Bu sebeple hantal oynanabilirliğin çok yorduğunu, LAG problemlerinin olduğunu ve grind işinin tahmin ettiğimden daha fazla olduğunu fark ettim. Bu sebeple 7.5 olarak yaptığım puanlamayı 1 puan düşürerek 6.5 sınırına getirmek daha iyi olacak diye düşündüm.

FRPNET Puanı: 6.5

Eksi YönleriArtı Yönleri
Grind EtmekBaşarıl uyarlama
Karakter modellemeleriTamamen seslendirilmiş ve müzikler harika
Hantal dövüşHer karakterin olayı farklı
Lag ve oturum problemleri

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.