İncelemeler

Süt Kardeşler’den Günümüze – Gulyabani İncelemesi

NeoTroy Games‘in piyasaya sürdüğü oyunlardan kendi tasarımları Gulyabani ile karşınızdayız. Hepimizin malumu hırsız-polis, vampir-köylü ekolünü, 1976 yapımı bir Yeşilçam klasiği olan Süt Kardeşler filmiyle harmanlayan NeoTroy Games, ortaya oldukça eğlenceli bir oyun çıkarmış diyebiliriz.

Sizi oyunun havasına sokmak için hazırlanmış hikayeden kısaca bahsetmek istiyorum. Uzun senelerdir görüşmeyen eski dostlar olarak bir orman evinde buluşup hasret gidermeye karar veriyoruz. Lakin bu dostlarımızdan bazıları zaman içerisinde gulyabaniye dönüşmüş durumdadır. Gündüz vakti sıradan insan görünümünde olan bu gulyabaniler, gece olduğunda eski dostlarını afiyetle mideye indirmeye kararlıdırlar. Sabah olduklarında vahim manzarayla karşılaşan dostlar ise aralarında bir canavar olduğuna karar verip birbirlerini linç etmeye başlarlar.

Oyun yapı olarak bir temel set ve bir ek paketten oluşuyor. Yeni başlayanlara, oyunu fazla karmaşıklaştırmaması açısında temel kartların kullanımı tavsiye edilirken, kurallara ve oyun yapısına aşinalık arttığı zaman ek paket kartlarının devreye sokulması uygun görülmüş.

Temel oyun, 26 adet karakter kartından oluşuyor ve bunlar Dostlar ve Gulyabaniler olarak ikiye ayrılıyor. Oyuncu sayısına göre 2-5 tane olabilen Gulyabaniler, Gulyabani ve Keko Gulyabani olarak ikiye ayrılıyor.

Dostlar ise biraz daha çeşitli, tam 7 çeşit Dost karakter bulunuyor. Bunları kısaca sıralamak gerekirse, Dostlar takımı Arkadaş, Uyurgezer, Tırsak, Kanka (2 adet), Küçük Enişte, Depresif ve Çöpçatan’dan oluşuyor.

Bu karakterlerden Arkadaş dışında hepsinin özel güçleri bulunuyor. Arkadaş karakteri ise özelliksiz bir karakter olup, çeşnilendirmek isteyenler için ek pakette bulunan özel aksiyon kartlarının oyuna ilave edilmesi tavsiye ediliyor.

Oyunda, oyunun işleyişini sağlayan bir Moderatör bulunuyor. Moderatör oyunda bir karakter yönetmek yerine oyunun düzgün akmasını sağlıyor.

Oynanışa da ufaktan göz gezdirelim. Herkese karakter kağıdı dağıtıldıktan sonra moderatörün “Orman evine gece çökmüş, sis bastırmış ve herkes uykuya dalmıştır. Şimdi herkes gözlerini kapasın,” demesiyle gözler kapanıyor ve oyun başlıyor. Bundan sonra Gulyabaniler’in zamanı başlar. Moderatörün gulyabanileri uyandırmasıyla gözlerini açarlar ve sessizce kimi yiyeceklerini işaret ederler. Daha sonra herkes tekrar gözlerini kapatır. Derken sabah olur ve herkes gözünü açtığında aralarından bir kişi gece katledilmiş olduğunu öğrenir ve oyundan çıkar. Kalanlar kendi aralarında münakaşa ederek kimin gulyabani olduğunu bulmaya çalışırlar ve sonunda oy çokluğuyla birini linç ederler. Oyun bütün gulyabaniler veya bütün dostlar ölene kadar devam eder.

Açıkçası hayatım boyunca hırsız-polis konseptli oyunlarda hiçbir zaman başarılı olmadım ve keyif de almadım. Lakin Gulyabani hem eğlenceli karakter mekanikleri, hem de “bizden” kartlarıyla ekibimize oldukça keyifli anlar yaşattı. Özellikle oyunu Şile’de orman kıyısında tecrübe etmek paha biçilmezdi. Gulyabani, arkadaşlarla toplandıkça atıştırmalık oyun arayanlar ve konsepte ilgi duyanlar için biçilmiş kaftan.

Gulyabani oyununu hemen buradan satın alabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.