Diğer

FRP Oynamak İçin 10 Sebep!

FRP oyunları ile ilgili -genelde ailelerin- pek hoş olmayan görüşleri mevcut. “Kaç yaşına geldin, hâlâ oyun mu oynuyorsun?”, “O kadar kişi buluşup zamanınızı boş şeylerle mi geçiriyorsunuz, ders çalışın biraz!”, “Aman dikkat et, satanist falan olma!”, “Çık artık şu hayal dünyasından!” gibi örnekler daha uzar da gider. Genelde toplum olarak anlamadığımız şeyleri kötülemeye pek bi bayılırız.

İşin sadece kötü yanı olduğunu düşünenler bir de iyi yönünden baksınlar. İşte size FRP oynamak için en iyi 10 sebep;

FRP

1) Birlikte Çalışmanızı Sağlar: FRP oyunları birlikte çalışma ve dayanışma gerektiren maceralardır. Bu maceralarda en çok ihtiyaç duyduğunuz şeylerden biri de sizin arkanızı kollayacak güvenilir dostlarınızdır. Bu dostlar genelde masada yanınızda oturan kişidir ve sizin için o an canını vermeye hazırdır.

2) Problem Çözmenizi Kolaylaştırır: Arkadaşlarınızla birlikte bir macera yaşarken pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Bazen sorunlara efektif ve anlık çözümler üretmeniz gerekir. Bütün çözümler sizi harika bir yola sürüklemez belki ama yaptığınız kötü seçimlerden de ders çıkarmanızı sağlar. Sonuçta FRP, çözüm üretmenizi gerektiren ve sizi düşünmeye zorlayan etkilerle doludur. Bu durum da sizi hayatta karşılaşabileceğiniz problemlere hazırlar. Ayrıca maceralar içinde hazırlanmış bilmeceler ve bulmacalar da sizi farklı düşünmeye zorlayarak çok yönlü düşünmenizi sağlar.

3) Yeni Dostlar Edinmenize ve İletişim Halinde Olmanıza Olanak Sağlar: FRP oyunu sosyal bir oyun olduğu için arkadaşlarınız ile iletişim halinde olmanız gerekir. Ayrıca oyununuza yeni katılan insanlar ile sosyal çevrenizi de geliştirmeniz oldukça mümkün. FRP oynayan insanların içine kapanık oldukları ve hayal dünyasında yaşadıklarını düşünenlere bundan daha sosyal bir oyun olmadığını söylemekten gurur duyarım. Böylece FRP oynayarak çevrenizi geliştirebilir ve sosyal bir dünya yaratabilirsiniz. Yıllarca süren oyunlar olduğunu ve bu oyunlarda oluşan dostlukların bir ömür boyu sürebildiğini unutmayın.

4) Matematiğinizi Geliştirir: Frp oyunlarında genelde karakterinizin değerleri sayısal değerlerle belirlenir. Özellikle D&D oyunlarında çok ilginç toplama, çıkarma ve çarpma gibi işlemlere sık sık rastlanır. Bir dövüş esnasında sahneler genelde hızlı ve tiyatral bir biçimde sergilenir, bu nedenle matematiksel işlemlerin de hızlı yapılması gerekir. Bu durumda çok hızlı bir şekilde işlemleri kafadan yapmanız lazımdır. Bu süreç içerisinde de farkında olmadan çarpım tablosu bile ezberleyebilirsiniz.

5) Okuma Alışkanlığı Sağlar: FRP oyunları köken olarak fantastik edebiyata dayanır. FRP oyununda geçen karakterler, mekanlar ve kurgular fantastik romanlarda çok detaylıca anlatılır. FRP oyuncusu olan hemen hemen her insan bir anda bir fantastik edebiyat tutkunu olur. Pek çok seri, pek çok roman derken farkında olmadan okuma aşkıyla yanıp tutuşmuş bir halde bulursunuz kendinizi. Çevrenize bir baktığınızda FRP oynayan pek çok kişinin iyi bir kitaplığa sahip olduğunu göreceksiniz.

6) Hayalgücünüzü Geliştirir: Oyun sırasında oyun yöneticisi size pek çok şey tasfir eder. Bazen bir han, bazen bir manzara, bazen bir yaratık ve bazen de bütünüyle bir macera. Bunları görmeniz mümkün olmasa da hayal ederek kendinizi orada bulabilirsiniz. Bu da sizin hayalgücünüzü geliştirmeye çok fazla yardımcı olur. Tamamen hayallerinizde geçen bir oyuna saatlerinizi, günlerinizi ve hatta aylarınızı ayırdığınızı düşünün; hayalgücünüzün gelişmemesine imkan var mı ki! Hem Einstein ne demiş, “Hayalgücü bilgiden daha önemlidir!” Bence hayalgücünü küçümsemeyin ve ne kadar inanılmaz olduğunu keşfedin.

7) Kendinizi Eğitmenize Yardımcı Olur: İyi bir oyun yöneticisi her şeyden önce iyi bir hayalgücüne ve iyi bir yaratıcılığa sahip olmalıdır. Bu da oyun yöneticisinin çok yönlü bir birey olmasını sağlar. Oyunlara pek çok açıdan derinlik katmak için fantastikten fazlasına ihtiyacınız da olur. Böylece bir anda kendinizi sosyoloji, tarih, coğrafya, siyaset, mimari, mitoloji, psikoloji kitapları içinde bulabilirsiniz. Bu tür kitaplar okuyarak daha derin ve etkileyici oyunlar sunarken kendinizi de pek çok yönde geliştirebilirsiniz. Ve inanın, bu kitapları okurken bir ders kitabı olarak okumaktan daha keyifli olacağını göreceksiniz.

8) Kaçış: Birçoğumuz hayatın monotonluğundan, sıkıcılığından ve sorunlarından kaçmak için çeşitli yöntemler deneriz. Kimisi kahveye gider, kimisi televizyon izler, kimisi sinemaya gider, kimisi oyun oynar. FRP de kafanızı dağıtmak ve kendinizi sıkıntılardan kurtarmak için harika bir yöntemdir. Bambaşka bir dünyada farklı bir karakter ile maceralar yaşamak sizleri hayatın stresinden de uzak tutacaktır ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca sosyal bir çevre ve eğlenceli saatler de cabası.

9) Yaratıcılığınızı Geliştirir: FRP oynarken yepyeni evrenlerle karşılaşırsınız ve zamanı geldiğinde siz de kendi evreninizi tüm kuralları ve tüm yaşamıyla yaratırsınız. Yeni ırklar yaratmak, yeni fizik kanunları üretmek, yeni coğrafyalar oluşturmak ve kendinize ait yepyeni bir dünyayı yaratmak tamamen sizin yaratıcılığınızdır. Üstelik yarattığınız bu hayali evreni tüm arkadaşlarınıza sunmak ve onların da bu dünyayı şekillendirdiklerini görmek size harika bir haz verecektir. Kafanızda varolan bir hayali yaşayan bir evrene dönüştürmek gerçekten görülmeye değer.

10) Eğlenmenizi Sağlar: FRP, en nihayetinde bir oyundur ve her oyun gibi asıl amacı sizin eğlenceli zaman geçirmenizi sağlamaktır. Bu bağlamda FRP, tüm bu yukarıdakileri yaşarken eğlenmenizi de sağlayacaktır. Bazen öyle maceralara atılırsınız ki zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Bazen hayatınızda hiç eğlenmediğiniz kadar eğlenmenize yardımcı olur. En güzel yanı da her zaman anlatabileceğiniz ama asla yaşayamayacağınız anılarınız olacak olmasıdır.

Umarım bu yazdığım yazı ile FRP’ye karşı olan inançları bir nebze olsun kırabiliriz. Herkese iyi oyunlar! :)

Yazan: Kayra Keri Küpçü

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yazı son derece doğru da. Bir nokta da bağımlılık yaptığı da gerçek; masaüstü oyunların değilde bilgisayar oyunlarının daha çok. Özellikle D&D oyunlarının. Baldurs Gate, Nwn serilerini eğer frpyi seviyorsanız bağımlılık yapmaması biraz zor. O yüzden en iyisi yetişkinken oynamak, gençken biraz uzak durmak lazım ^^.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.