İncelemeler

Ulusal Haber Kanalının Başına Geçme Sırası Sizde; Headliner: Novinews’te Akşam Bülteni Başlıyor!

Sıcak haber trafiğinden uzak kaldığım dönemde yakından takip ettiğim oyun dünyası elime yine haberleri verince affetmedim tabii ki! 2D Indie macera oyunu Headliner: NoviNews‘ten bahsediyorum. Unbound Creations tarafından geliştirilen oyunda Novistan‘daki tv kanalı NoviNews‘in başına geçtim ve başladım ülke gündemini yönlendirecek haberleri seçmeye… İncelememiz başlıyor!

Medyanın siyaset ve ekonomi yönlendirmeleriyle toplum üzerindeki etkilerini pek çok kereler hocalarla tartıştığımız dönemde sektöre erken dalış yapınca, “Basın Andı’nı okurken ayağımızı kaldırdık” geyiğini yapan zibidilerden biri olarak Headliner: NoviNews çok da yabancı gelmedi bana…

Haber Kanalında İlk Gün

Öncelikle karakter oluşturuyoruz. Bu kısım çok detaylı değil. Az sayıda stil ve renk seçeneklerini kullanabildiğiniz bölümün ardından kendinizi şehrin ortasında, işteki ilk mesaiye başlamak için kanala giderken buluyorsunuz. Genetik bir hastalığın sardığı Novistan‘da ulusal haber kanalı NoviNews‘in başına geçeceksiniz. Kanal patronuyla tanıştıktan sonra bültende yer alacak haberleri seçmeye başlıyoruz.

Novistan’ı Tanıyalım

Haberlere göz atmadan önce size biraz Novistan’dan bahsetmek istiyorum. Ülkede genetik mühendisliğinin toplum sağlığındaki uygulamaları büyük önem taşıyor. Sağlık geliştirmelerinin kapsamının gelir seviyesi ile belirlendiği ülkede, vücutları genetik uygulamaları reddeden kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Gündemdeki ana konular “Genetik hastalık salgını”, “Yabancı düşmanlığı”, “Siyasi tartışmalar” olurken, emniyet güçlerinin yöntemlerinden piyasaya çıkarılan yeni ürünlere kadar toplumu yakından ilgilendiren tüm gelişmeler kanalınızın haber havuzunda toplanıyor. Halk sağlığı, ülke çıkarları, sermaye gruplarının maddi desteği, siyasi baskılar, komplo teorileri, sokaklardaki kargaşa hepsi bültenleri etkileyen faktörler… Oyuncuların kararlarıyla birçok farklı sonuca ulaşılan Headliner: NoviNews’te; sadece yayınlanacak haberleri seçerek kariyeriniz, toplum ve ailenizi hangi noktaya getirdiğinizi açıkça görüyorsunuz. Kamuoyunun kaderi sizin elinizde…

Haber Seçimi Başlıyor

Artık oyunumuza dönebiliriz: Masanın üzerinde haberler ve biri kırmızı, diğeri yeşil iki damga bulunuyor. Hazırlanan haber paketlerinden onayladıklarınızla bülten akışını oluşturuyorsunuz. Zaman zaman bülten süresine göre onaylanacak haber sayıları bizzat patron tarafından size bildiriliyor. Övgü ve prim de, azar ve tehdit de işinizin getirisi… Geri bildirimlerin her zaman dürüst ve adil olmayacağını bilin!

Mesai bitiminde akşam saatleriniz başlıyor: Yolda bir meslektaşla sohbet, aileye destek, market alışverişi, yavru bir köpekle eve dönme zamanı… Ulusal kanal haberlerinin gücünü sokağa çıktığınızda hissediyorsunuz çünkü onayladığınız her haberin yansıması farklı şekilde önünüze çıkıyor. Karakterlerle konuşup, ülkedeki durumu ve olayların derinliğini daha iyi anlıyor, gelişmelere göre bir sonraki günü geçiriyor ve rutine devam ediyorsunuz. İki haftanın sonunda “Headliner” görevindeyken yaşanan olayların özetini çıkaran oyun, bunu Twitter’da paylaşma seçeneği sunuyor. Eski meslektaşlarınızın ulaştığı sonuçları da buradan takip edebiliyorsunuz.

Daha Çok Çalışmam Gerekecek

Gelelim benim kanal yöneticiliği deneyimime; idealistliğim ağır basınca maaşım kesile kesile kuşa döndü, ağabeyimi iki gün nezaretten çıkaramadım. Gerçi düşünce özgürlüğü haberi ve biraz mali destekle tanınmaya başladı. Halk sağlığını ve yerel işletmeleri koruyabildim ama iş arkadaşım çocuk sahibi olamayacak. Neyseki düşen ilaç ücretleri sayesinde tedavisine devam edebiliyor ve artık ırkçı davranışlara maruz kalmıyor. Başkan baskıcı ve ısrarcıydı ama öldüğüne üzüldüm. Üç kuruş parayla zar zor baktığım köpeğim ve dronum iyi geçiniyor. Erkenden yatmalıyım, sabaha iş var ^^

İlginç, Başarılı Ama…

Sonuç olarak; Headliner: NoviNews kesinlikle ilginç bir deneyim yaşatan, başarılı bir oyun. Yalan haber yaparak geleceğiniz noktayı da gerçekleri yazmanın sizi düşüreceği durumları da güzel bir kurgu ile görüyorsunuz. Sadece bunun için bile denenebilir. Indie macera oyunlarını sevenlere, medyaya ilgisi olanlara, komplo teorilerini es geçmeyenlere, genetik bilimine meraklı olanlara öneriyorum. Yalnız konusu, gelişmeleri ve karakterleri ile belli bir akıcılığı bulunan oyunun ortamını kesinlikle çok karamsar buldum. Bütün günü kanalda geçirince hiç gün yüzü göremeyecekmişim gibi hissettim. Oynama süresi uzadıkça içim daha da karardı. Hikayeyle bütünleşen bu karamsarlık havası oyunu daha kısa süreler oynayarak tamamlamama neden oldu. Hiç değilse bir off günü koysalarmış.

YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.