AYBABTUMakaleler

DOOM Eternal’daki Fantastik Kitaplık

DOOM: Eternal oyunu, evlere kapandığımız şu günlerde tüm oyun tutkunlarına ilaç gibi geldi. Gelişmiş grafikler ve muhteşem bir atmosfer ile tutulduğumuz oyunda kitap tutkunları olarak baktığımız yerlerden birisi de Doom Slayer’ın kitaplığı oldu. Kitaplıkta fantastik eserlerle karşılaştık.

Kitaplığın üst iki rafını kurcaladık, karşımıza çıkanları yazdık. Üst katta fantastik, bilimkurgu türünde kitapların yer aldığını gördük. Üstelik bir de Dungeons & Dragons kitabı var.

Üst Raftaki Kitaplar

How to Win Friends and Kill Demons: Dale Carnegie’nin 1936 yılında yayınladığı How to Win Friends and Influence People kitabına gönderme yapan yine bir kişisel gelişim kitabı. Doom Slayer, iblis öldürerek arkadaş kazanmanın önemini kavramış

Atlas Ripped and Teared: Ayn Rand’ın dilimize Atlas Vazgeçti adıyla çevrilen Atlas Shrugged kitabına gönderme.

The Picture of Dorian Slay: Dorian Gray’in Portresi kitabına gönderme.

The Caco in the Rye: J.D. Salinger’ın Çavdar Tarlasında Çocuklar şeklinde dilimize çevrilen The Catcher in the Rye romanına gönderme. Çavdar Tarlasındaki Cacoiblis diye çevirelim mi Türkçe’ye?

Green Eggs and Pentagram: 1960 yılında yayınlanan Dr. Seuss‘un çocuk kitabı Green Eggs and Ham kitabına gönderme.

1984 Dead Demons: George Orwell’in 1984 kitabının modern versiyonu olduğu çok belli.

To Kill A Mockingdemon: Bülbülü Öldürmek adıyla dilimize çevrilen To Kill A Mockingbird kitabına gönderme.

The Great Gutsby: İsim çok benzer değil mi? The Great Gatsby kitabının korsan ve bol bağırsaklı bir kopyası olabilir.

Ten Dollars Left to Spend, An Inspirational Tale by Ugoh Tarnim: Bu kitabın neye gönderme olduğunu bilemiyorum ancak bir finansal birikim kitabı olabilir. Bilen varsa yoruma yazsın lütfen.

Demon Farm: Yine bir George Orwell klasiği olan Animal Farm (Hayvan Çiftliği) kitabının iblisli versiyonu.

The Very Hungy Cacodemon: Dilimize Aç Tırtıl olarak çevrilen The Very Hungry Caterpillar kitabının Cacodemon (Doom’da havada uç kırmızı tek gözlü yuvarlak iblis) versiyonu. Pek çocuklar için olmayabilir.

Cacodemon

The Power of Positive Ripping and Tearing: Norman Vincent Peale’ın 1952 yılında yazdığı Olumlu Düşünmenin Gücü (The Power of Positive Thinking) kitabının Olumlu Kesip Biçmenin Gücü haline dönüştürülmüşü.

The Art of Rip and Tear: Sun Tzu’nun M.Ö. 6. yüzyılda yazdığı Savaş Sanatı (The Art of War) kitabının Kesip Biçme Sanatı olarak değiştirilmiş versiyonu.

The Slayer’s Tale: Shakespeare’in The Winter’s Tale tiyatro oyununa gönderme yaptığını düşünüyorum.

How to Stop Worrying and Stop Slaying: Bu adamların Dale Carnegie ile ne alıp veremediği var? Bu sefer de 1948 yılında yayınlanmış olan Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak (How to Stop Worrying and Start Living) kitabına gönderme yapmışlar. Ama bu kez sevdim. Üzüntüyü Bırak Biçmeye Bak güzel bir motto olabilir.

The Man in the High Argent Tower: Philip K. Dick’in 1962 yılında yayınlanan, alternatif bir 2. Dünya Savaşı hikayesi olan Yüksek Şatodaki Adam (The Man in the High Castle) eserine gönderme. Orijinal kitabını çok severim, bunu da okuma şansım var mı acaba?

The Guts of Wrath: John Steinback’in Gazap Üzümleri olarak dilimize çevirilen The Grapes of Wrath kitabına gönderme yaparak Gazap Bağırsakları olarak ismini değiştirmişler. Bu sefer de Doom Slayer karakterinin bağırsak deşmesini öne çıkarmışlar.

The Ripping Tree: Nikki Gemmell’ın Mayıs 2020’de raflarda olacak kitabının adı da bu ama bu kitabı koyduklarını sanmıyorum. Belki de Sandy Tolan’ın Limon Ağacı kitabına göndermedir.

My Best Friend, Daisy: Bu bağlamda pek çok kitap var. Bir çocuk kitabına gönderme olabilir. Bilen varsa yorumlara alalım kendisini. Daisy, Doom Slayer’ın Thy Flesh Consumed bölümünde görebildiğimiz oyuncak tavşanının ismi.

Slayerhouse Five: Kurt Vonnegut’un klasik bilimkurgu eseri Slaughterhouse No:5 (Mezbaha No:5) kitabına gönderme. Slaughterhouse daha vahşi halbuki.

Don Slayote: Cervantes’in Don Quixote (Don Kişot) kitabına yapılmış bir kelime oyunu.

Slayerstein: Bu kitabın da Mary Shelley’nin kült bilimkurgu eseri Frankenstein‘a gönderme olduğu belli.

Fifty Shades of Slay: Grinin Elli Tonu yerine “Kesmenin 50 Tonu” yapmışlar.

Eat. Rip. Tear.: Ye, İç, Dua Et isimli çok satan kitabı “Ye, Kes, Biç,” gibi bir hale dönüştürmüşler.

The Count of Kadingr Cristo: Monte Cristo Kontu kitabını Kadingr Cristo Kontu yapmışlar. (Not: Kadingr Sanctum, Doom’da bir bölgenin adı)

Dungeons and Demons 6th Edition: En çok ilgimi çeken haliyle bu oldu. Henüz ortada söylentisi bile yok ama o zamana FRP sistemi Dungeons and Dragons’ın 6. Edisyonunu göreceğiz demek ki.

Alt Raftaki Kitaplar

How to Comb Your Mustache – Cliffton M. Fischbach: Kitabın neye gönderme yaptığını bilmiyorum lakin yazarın adını arattığımda bıyıklı, vefat etmiş bir Amerikalı ile karşılaştım. Sanırız ki bu amcanın isminin geçmesinin sebebi, annesinin kızlık soyadının “Doom” olması.

Vault Dweller’s Survival Guide – Preparing Yourself and Your Loved Ones For the Inevitable Nuclear Apocalypse: Fallout serisindeki ana kılavuzlardan birisi olan “Wasteland Survival Guide”a yapılan gönderme. Fallout’ta ana karakterlere Vault Dweller dendiği için de bu ismi kullanmışlar.

Fallout oyunundaki Vault Dweller’ın konsept çizimi

2 Prey or Not 2 Prey: Prey oyununun iptal edilen devam oyununa gönderme.

Cooking from Hell’s Kitchen – Thy Flesh Consumed: Thy Flesh Consumed ismi The Ultimate Doom oyunundaki son bölümün ismi. Burada bir yemek kitabı olsa gerek. :)

Tei Tenga – Offworld Travel Guide: Orijinal Doom oyununda bahsedilen, dünya dışındaki bir maden alanı olan Tei Tenga’ya gitme rehberi.

From Nopefish to Dopefish: The Dope Tale: Commander Keen oyununda geçen, komik suratlı yeşil balık olan Dopefish’e gönderme.

DOOM: Eternal oyunundaki Dopefish göndermesi

RET-CONNED: The Life and Times of Flynn Taggart: Flynn Taggart, Doom Guy’ın bilinen ismi. “Retcon” ise kitaplarda “Geriye dönük devamlılık” olarak geçer. İlk etapta o şekilde kurgulanmamış olan unsurların, hikayelere daha sonradan eklenmesi ile karakterin detaylarının değiştirilmesi olarak tarif edebiliriz çok özetle.

The Strogg: A Transdimensional Field Study: Quake 2 ve Quake 4’teki dünyadışı istilacılar olan Strogglar ile ilgili bir inceleme kitabı.

Living With Rage – and Other Common Emotions in the Apocalyptic Wasteland: Fallout dünyasına yakın bir şekilde görünen Bethesda’nın Rage oyununa gönderme.

The Spear of Destiny: A Post-War Deconstruction: Original DOOM ekibi tarafından geliştirilen “Wolfenstein 3D: Spear of Destiny” oyununa gönderme.

U-NAT-CO Training Manual: Bomb Defusal: UNATCO (United Nations Anti-Terrorist Coalition), Deus Ex oyunundaki ana karakterimiz JC Denton’ın çalıştığı birliğin ismi. JC’nin internet komedilerine de konu olan bomba sahnesine gönderme. (bkz. https://youtu.be/DuTc_KyqCyY )

Mesa Science Monthly: Predicting Unforeseen Consequences: Unforeseen Consequences, Half-Life oyununun üçüncü bölümünün ismi ve Black Mesa Araştırma Tesisi’nin gizemlerini öğrendiğimiz bölüm.

Von Braun – Onboard AI System Technical Manual: System Shock 2 oyunundaki Von Braun uzay gemisine yapılan gönderme. Oyundaki yapay zeka olan SHODAN’ın nasıl çalıştığını anlatan bir kılavuz.

LIANDRI – A Brief History of Interplanetary Industry: Liandri Mining Corporation (Liandri Maden Şirketi), Unreal oyununda turnuvaları düzenleyen şirket. Bu kitap da şirketin tarihçesi. Okumak isterim doğrusu.

Devilish Daggers: Doom/Quake’ten esinlenen indie oyun Devil Daggers’a gönderme.

Why I’m so Great Pt. II by Dork Norkem: Duke Nukem oyununa kelime oyunuyla gönderme. Belki de burada id Software ile Duke Nukem oyununu geliştiren 3D Realms arasındaki rekabet espriyle belirtilmiş olabilir.

My Buddy Superfly: Daikatana oyunundaki ana karakterimiz Hiro Miyamoto’nun yardımcısı Superfly Johnson’a gönderme gibi duruyor. Daikatana, DOOM I ve DOOM II oyunlarına bolca ilham veren John Romero tarafından yönetilmişti.

Başka Neler Var?

Oyunda çizgi romanlar ve dergiler de bulmak mümkün. Gözümüze çarpan Hellboy göndermesi Hellwalker çizgi romanı var.

Bir de Fallout oyunlarında etraftan toparladığımız Guns & Bullets dergisi de DOOM: Eternal oyununda yine karşımıza çıktı.

DOOM: Eternal’daki Guns & Bullets dergisi
Fallout 4’teki Guns & Bullets dergileri

Siz de oyunda farkettiğiniz bu tür detayları yorumlara yazarsanız seviniriz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.