Çizgi Roman Haberleri

Fables Telifinin Halka Açılması Konusuna DC’den İtiraz Geldi

Fables çizgi romanlarını yaratan Bill Willingham‘ın DC Comics‘e kızarak sahip olduğu telif haklarını halkla paylaşmasına DC itiraz etti: “Fables elementlerini kullananlara dava açarız.”

Konu da tam olarak bu yüzden gündeme gelmişti! Bill Willingham Fables’ın yeni uyarlamalarında hem yeterince söz sahibi olamadığı hem de alması gerekenden daha düşük ücret aldığını iddia etmişti. İtirazını DC Comics’e ilettiğinde DC “dava aç öyleyse” demiş. Fakat Willingham DC’nin avukatlarıyla başa çıkacak kadar parası ve vakti olmadığını söyleyerek Fables evreninde geçen veya karakterlerini kullanan yeni eserler yaratma hakkını halkla paylaşmıştı. Herkesi yeni Fables uyarlamalarından eserler üretmeye davet etmişti. “Madem kötü ellere düşmesine engel olamıyorum, en azından iyi ellere de düşsün” demişti. Detaylar burada.

İşte bu açıklama ve iddialara DC’den itiraz geldi. Bill Willingham’ın telif haklarını halka açmak gibi bir hakkı olmadığını iddia ettiler.

DC’nin yayımladığı Fables çizgi romanları ve grafik romanlarının hikayeleri, karakterleri ve içerdiği elementler DC’nin malıdır ve Amerika Birleşik Devletleri’nin telif yasalarınca tüm dünyada da benzer yasalarla korunmaktadır. Dolayısıyla halka açık değildir. DC tüm haklarını saklı tutar ve gerekli gördüğü durumda eserlerinin haklarını korumak için hukuksal adımlar atacaktır.

DC Comics

Yani DC Comics ifadesinde Fables’ın içeriklerini onların izni olmadan kullanamayacağımızı söylüyor. Bu konuda çok net konuşmuşlar ve gerekli olursa dava açarız da demişler.

Bill Willingham ise bu haklarını halka açabileceği konusunda çok emin konuşmuştu. Hangisinin gerçeği söylediğini bilmek için ise imzaladıkları metni ve alakalı telif belgelerini görmek gerekiyor. Ancak bir kez daha vurgulayalım ki Bill Willingham’ın iddiaları doğru olsa dahi halihazırda yayınlanmış çizgi romanlar, The Wolf Among Us oyunları ve Arkabahçe’nin dilimize kazandırdığı Masallar‘ın yayınlanma hakları DC Comics’e ait olmaya devam edecek.

Her halükarda Fables’ın yaratıcısını 20 yılın ardından yayıneviyle sorunlar yaşarken görmek üzücü. Bir kez daha herkesin emeğinin karşılığını almasını ve yaptığı işten memnun kalmasını diliyoruz. Sevdiğimiz hikayeleri bizle buluşturarak hayal dünyamızda ve gönlümüzde önemli bir yer edinen kişilerin haksızlığa uğramaları haberleri de canımızı çok sıkıyor.

The Wolf Among Us 2‘yi serinin hayranları olarak heyecanla bekliyorduk. Hem oyun konusunda hem de bu telif mevzusunda bir gelişme olursa duyuracağız.

Kaynak: icv2

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.