Makaleler

Bir Ejderha Kaç Para Eder?

Yıllar boyunca Forbes’in, hayali kahramanların servetini hesaplayarak oluşturduğu meşhur Fictional 15 sıralamasını nasıl ortaya çıkarttığı merak ediliyordu. Hatta editörlerden birisi bir radyo programcısı tarafından sayıları öylece uydurmakla bile suçlandı ve sonunda hem dedikodulara bir son vermek, hem de biz takipçilerine bu işlemin nasıl çalıştığı hakkında bilgi vermek amacıyla J.R.R. Tolkien’in sevilen kitabı The Hobbit’in ateş püskürten ejderhası Smaug’un hazinesini gözlerimizin önünde hesaplamaya karar verdi.

Smaug’un romanlarda çok zengin olarak tasvir dildiğine şüphe yok. Hatta Biblo Baggins bir yerde Smaug’a “Ey serveti paha biçilemez Smaug,” diye sesleniyor ve ejderin altınları “sayılabilirin ötesinde” olarak bahsediliyor. Ama gerçekten öyle mi?

smaug-hazine

Romanlardan bildiğimiz kadarıyla Smaug’un serveti üç bileşenden oluşuyor, üzerinde uyuduğu altın ve gümüş sikkeler, karnının altında sakladığı pırlanta ve diğer değerli taşlar ve efsanevi “Arkenstone of Thrain.”

Hesabımıza metallerle başlayalım. Kitapta Smaug için “muazzam”, “yaşı yüzlerle ifade ediliyor” ve “kızıl altın renginde” ifadeleri kullanılıyor. AD&D sitesindeki The Hypertext d20 SRD’ye göre bu yaş ve renkteki bir ejderha yaklaşık 20 metre boyunda olmalı. Komodor ejderhalarını taban alarak ejderhaların %70’inin kuyruk olduğunu kabul edersek Smaug’un gövdesinin tahminen 7 metre dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz.

Ejderhaların uzun ve dar yapılarını göz önünde bulundurursak Smaug’un rahatça kıvrılıp bir halka şeklinde uyuyabileceğini varsayabiliriz. Yani 7 metre çapında bir hazinenin üstünde uyuyabilir.

smaug-land

Peki, bu hazinenin yüksekliği ne kadar? The Hobbit’in bir kısmında Bilbo’nun sikke yığınına tırmandığını biliyoruz. Bir hobbitin boyunu 90cm. olarak kabul ettiğimize göre yığını Bilbo’nun zorlanacağı, ama bir şekilde çıkmayı başarabileceği bir yükseklik olan, boyunun iki katı 180 cm. kabul edebiliriz.

İşin matematik kısmını basitleştirmek için hazine yığınını bir küre olarak değil, daha önce yapmış olduğumuz hesaplara göre yaklaşık 3m yarıçapında ve 2m yüksekliğinde bir koni olarak değerlendirebiliriz. Buna göre hazine yığınının hacmi:

V= 1/3 ¶ r2 h = 1/3 * ¶ * 9 * 2 = 18,9 metre küp olarak hesaplanır.

Tabi yığının tamamıyla altın ve gümüşten oluştuğunu söyleyemeyiz. İçinde Bilbo’nun çaldığı iki kulplu kaplardan insan artıklarına her türlü şey bulunabilir. Nesneler arasındaki boşluklar da cabası. Yığının %30’unun işe yaramaz olduğunu varsayarsak geriye 13,23 metre küp saf altın ve gümüş kalıyor. Hazinedeki altın ve gümüş oranını hesap kolaylığı açısından yüzde elli varsayarsak elimizde ikisinden de 6,61 metre küp kalıyor.

smaug

Bir ons saf altından yapılmış bir Güney Afrika Kuggerrand’ı 32,6 mm çapında ve 2.84 mm kalınlığındadır. Saf gümüşten imal edilmiş bir Amerikan Gümüş Kartal sikkesinin de çapı 40,6 mm, kalınlığı 2.98 mm’dir. Buradan hareketle yaptığımız hacim hesaplarına göre hazine yığınında 2,8 milyon altın ve 1,7 milyon gümüş sikke bulunmaktadır. Altının şu anki fiyatı ons başına 1423$ iken gümüşün onsu 37.5$’dır. Bu sebeple ejderhanın altınları 4 milyar dolar, gümüşleri ise 65 milyon dolar değerindedir. Toplam olarak 4,1 milyar dolardan bahsedebiliriz.

Pırlantaları da hesaplayalım.

Yığının üstünde onlarca yıl uyuduktan sonra pırlantaları Smaug’un karnıyla bütünleşmiş olmalıdırlar. Smaug’un vücudunu zaten hesaplamıştık, bir ejderhanın en-boy oranını 6’ya 1 kabul edersek Smaug’un vücut genişliği yaklaşık olarak 3 metredir. Bu alanı 15 santimetreye 15 santimetre kabul ettiğimiz ejderha pullarına böler ve %5’lik dökülme payı bırakırsak elmaslarla kaplı 781 ejder pulu elde ederiz. Diamond Helpers’a göre 6 karatın üstündeki tüm pırlantalar bireysel fiyatlandırılmalıdır, ama biz Smaug’un tüm elmaslarını 6 karat sayalım, böylece karat başına 16,700$’dan her bir pırlantanın değeri 100,000$’ın üstündedir. Gelen okları geri çevirebilmesi için her pulda 50 elmas bulunduğunu düşünürsek Smaug’un karnı 38,900 elmasla birlikte 3,9 milyar dolar değerinde oluyor. Buna 4,1 milyarlık sikkeleri eklersek şimdilik 8 milyar dolarlık bir hazinemiz oluyor.

Son olarak the Arkenstone of Thrain’a (Thrain’ın Arkentaşı) gelirsek:

Hikâyeye göre Arkenstone bütün hazinenin on dörtte biri değerinde. Eğer bunun dışındaki 8 milyarlık hazine servetin 13/14’ü değerindeyse, servetin tamamı 8,6 milyar dolar olarak hesaplanabilir. Bu sonuçla beraber Smaug’u 2011 Forbes Fictional 15 listesinde 7. sırada görebiliriz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.