Makaleler

Dungeons & Dragons’ın Unutulmaz 10 Rahip Büyüsü

Dungeons & Dragons’ın Unutulmaz 10 Rahip Büyüsü

Sizlere daha önce “Dungeons & Dragons’ın Unutulmaz 10 Büyüsü” yazısında büyücülerin sıkça kullandığı büyülerden bahsetmiştik. Sıra geldi rahip büyülerine!

Son yıllardaki online rol yapma oyunlarının artışı oyuncularımızı ister istemez bazı kabullere götürmüştür. Video oyunlarında cleric-priest gibi bir sınıf gördüğümüz zaman, “Aa abi bak bu healer işte. Al bunu, ben tanklarım sen heallersin,” gibi kültleşmiş lafları sıkça duyarız. Eh FRP bilmeyen insanların ruhbanları ve rahipleri “healer” (şifacı) olarak görmesi tabii ki normaldir.

İlk olarak söyleyelim. FRP oyunlarındaki clericler -rahipler- öyle kahverengi paçavralar giyen, tenha dağlardaki manastırlarda yaşayan müzmin insanlar kesinlikle değillerdir. En ağır zırhları giyen, duruma göre ağır silahlarla donanmış, tanrısının öğretilerini sadece sıkıcı vaazlarla değil, gerektiğinde kan ve ter dökerek göstermeye çalışan bir sınıftır. Tabii ki sadece iyi değil, kötü tanrıların da rahipleri olabilmektedir.

Bu yazıda ise yine tartışmaya açık bir listeleme yaptık sizler için. D&D evreninde cleric sınıfı karakterlerin en çok kullandığı büyüleri eleme aşamasından geçirip 10 tanesini listeledik. Elbette yüzlerce büyü içinden en popüler 10 büyü gibi bir özetleme yapmak çok doğru olmaz. Zira bu 10 büyü haricinde de sıkça kullanılan başka büyüler de var.

Protection From Evil

Sadece 1. seviye büyüsü olmasına rağmen en yüksek seviye karakterler tarafından bile mutlaka kullanılan bir koruma (abjuration) büyüsüdür. Aynı büyü, paladin ve büyücü karakterlerde de olduğundan sıkça görürüz bu büyüyü. Bu büyü size 3 adet büyük koruma sağlar;

– İlk olarak en büyük faydalarından biri, Kötü yönelimli (evil alignment) kişilere karşı AC’nize (savunma puanı) ve tüm kurtarma zarlarınıza, +2 bonus alırsınız. Tabii ki bu +2 bonusu kimse küçümsemesin. Yeri geldiğinde tüm oyunu kurtarır bu ufak bonuslar.

– İkinci olarak bu büyü üzerinizdeyken, yine kötü yönelimli biri tarafından yapılan enchantment büyülerine karşı sizi korur (Enchantment : genellikle zihinsel ve bedensel kontrolünüzü ele geçirmeye çalışan büyülerin dahil olduğu büyü okuludur). Protection From Evil büyüsü bu tarz büyüleri durdurmaz “bastırır”! Misal üzerinizde Protection From Evil büyünüz var. Düşman size Domination büyüsü yaptı. Bu büyüyle sizi hem zihnen hem bedenen ele geçirebilir (saatler boyunca). Dominaton büyüsü, üzerinizde Protection from Evil olduğu sürece sizi etkileyemez. Ancak Protection from Evil büyüsünün süresi dolduğunda yani etkisini kaybettiğinde, Domination büyüsünün de süresi henüz bitmemişse, bu büyü maalesef sizi etkiler.

– Son olarak da bu büyüyle yine kötü yönelimli summoned -başka düzlemlerden çağırılmış- yaratıklara karşı fiziksel olarak korunursunuz. Yani üzerinizde bu büyü varken hiçbir çağırılmış yaratık size dokunamaz. Büyü ve menzilli silahlarla tabii ki saldırabilir ancak doğrudan temas edemez.

Cleric

Cure … Wounds Büyüleri

Oyuncular toplanın sizin büyüler geldi! Arada boşluk bırakarak yazdım çünkü bu büyü de birden fazladır. Kısacası şifa büyüsüdür. Tanrınız aracılığıyla Pozitif Enerji Düzlemi’nden güç çekerek kendinizin ve dostlarınızın yaralarını iyileştirirsiniz. Bu işlem için hedefinize dokunabiliyor olmanız gerekmektedir. Zehirlenme, hastalık, lanetlenme gibi etkileri İYİLEŞTİREMEZSİNİZ! Sadece vücudunuzdaki kanayan yaraları kapatırsınız. Ayrıca Negatif Enerji ile yaratılmış tüm yaratıklara hasar verir (Örneğin yaşayan ölüler, gölgeler) Büyünün çeşitlerini sırasıyla yazmak gerekirse;

Cure Minor Wounds (0. Seviye Büyüsü): En düşük rahip çıraklarının bile yapabildiği sadece 1 puanlık hasar iyileştiren bir büyüdür. Etkisi kesinlikle küçümsenmemelidir.

Kurallara göre can puanınız 0 olduğunda ölmezsiniz. Bu sizin bilincinizi kaybettiğinizi, yerinizden kıpırdayamadığınızı ve eğer kanamanız varsa ve durdurmazsanız her tur bir can puanı kaybedeceğinizi gösterir. Can puanınız -10 (eksi on) olduğu anda öldünüz demektir. Ayrıca 0 can puanına düştükten sonra yere yığıldığınızda, yapmaya çalıştığınız her hareket için de –-saldırı, savunma, yürüme vs- bir can puanı kaybedersiniz. Kanamayı durdurmanın yolu ise bilindik şifa yöntemlerini (bandajlar, otlar, merhemler vs) kullanabilen biri tarafından kanamanızın durdurulması ya da şifa büyüleriyle iyileştirilmelinizdir. Kanamayı durdurabilmek içinse en az 1 can puanı iyileşmeniz gerekiyor. Yani bu büyüyü kullanarak kanamayı durdurabilirsiniz, tabii ki yine de yaralı kişinin birden ayağa kalkıp yürümesi beklenemez. O kişinin bulunduğu yerden kıpırdamaması gerekmektedir ancak en azından ölüm tehlikesi ortadan kalkmıştır. Bu yüzden bu büyü sıkça hayat kurtarmaktadır.

Cure Light/Moderate/Serious/Critical Wounds: Sırasıyla 1,2,3 ve 4. seviye büyüleridir.  Yine sırasıyla 1d8 + 1/seviye başına , 2d8 + 1/seviye başına  , 3d8 +1/seviye başına  ve 4d8 +1/seviye başına  kadar hasar iyileştirirler.

Rahiplerin 9 adet büyü seviyeleri vardır. Yani en son Cure Critical Wounds büyüsü 4. seviye büyüsüdür. Ee bunların 4.seviyeden daha güçlü başka şifa büyüleri yok mu diyebilirsiniz. Elbette pek çok şifa büyüleri var. Örneğin yukarıda yazdığım büyüler sadece yüzeysel yaralar içindir. Örneğin uzuv kopmalarını vs iyileştiremezler. Kopan bir kolun-bacağın, yuvasından sökülmüş olan bir gözün yeniden büyümesini sağlayamazlar. Bunun için yapılmış ayrı büyüler vardır ancak hepsini ayrı ayrı yazmadık.

Diriltme Büyüleri

Kesinlikle ve kesinlikle tüm FRP oyuncuları için mumla aranan büyülerdendir. Bilgisayar oyunlarında genellikle, “Abi beni reslesene XP kaçıyor level atlayamayacağım,” gibi şeyler sıkça duyarız. Burada “res” diye kısalttığımız şey aslında Resurrection büyüsünün kısaltmasıdır. Yani Ölümden Döndürme, Ölü Diriltme vb.

Diriltme Büyüleri dedik çünkü birden fazlalar. Bu büyünün ilki, Raise Dead, 5.seviye büyüsüdür. İkincisi Ressurection, 7.seviye büyüsü, sonuncusu ve en güçlüsü True Ressurection, 9.seviye büyüdür.

Eh hemen söyleyelim. “Ben önden gidip yem olacağım. O beni öldürürken sizde hazineyi alıp kaçın sonra beni diriltirsiniz he he,” gibi şeyleri aklınızdan bile geçirmeyin. Zira bu büyüleri yapmak son derece zahmetli ve pahalıdır. Büyü için binlerce altın değerinde elmas gerekmektedir. Ayrıca tanrılar da zırt pırt diriltmelere karşı rahiplerini sıkça uyarmaktadırlar.

Bu büyülerin geçerli kılınabilmesi için bazı ortak şartlar gerekmektedir.

– İlk olarak diriltilecek kişi kesinlikle tekrardan yaşamaya istekli olmalıdır. Kişinin ruhu bu işe istekli değilse ya da tanrılar kullarını tekrar vermek istemiyorlarsa bu büyüler kesinlikle ama kesinlikle işe yaramazlar.

– Yaşlılıktan ölmüş birini kesinlikle diriltemezsiniz

– Tabii ki ruhu olmayan hiçbir şeyi diriltemezsiniz.

– Undead yani yaşayan ölüye dönüştürülmüş bir kişiyi diriltemezsiniz. Yaşayan ölüyü yok ettikten sonra o kişiyi diriltmeyi deneyebilirsiniz.

– Ölmeden önce bedeni büyü yoluyla hasta edilmiş veya lanetlenmiş kişiler diriltildikten sonrada bu etkileri taşırlar.

Büyülerin ortak ve farklı özelliklerine bakarsak;

– Raise Dead büyüsü için ölüm tarihinden maksimum 20 gün geçebilir. 21 gün olduğunda bu büyü işlemez. Diriltilecek olan kişinin bedeni hâlâ sağlam duruyor olmalıdır yoksa bu büyü işe yaramaz. Bu büyüyle diriltilen karakter 1 seviye kaybetmiş olarak uyanır.

– Resurection büyüsü de Raise Dead büyüsü gibi işler. Farkları ise şunlardır:

Diriltilecek olan kişi için ölüm tarihinden maksimum 20 gün sonra değil, 200 yıl sonrasına kadar bu büyü yapılabilir.

Bir önceki büyünün aksine diriltilecek olan kişinin vücudunun korunması gerekmez. Bedenden sadece küçük bir parçanız olsa bile (el parmağı, kulak vs.) bu büyüyle kişiyi eski bedenine sağlıklı bir şekilde kavuşturabilirsiniz.

Bu büyüyle diriltilen karakter 1 seviye kaybetmiş olarak uyanır.

– True Ressurection büyüsü ise diriltme işlemi için hiç bir beden parçası talep etmez. Diriltilecek olan kişinin ismi, ölüm tarihi, doğum yeri-ölüm yeri gibi bilgiler diriltme işlemi için yeterli olur. Ayrıca bu büyüyle diriltilen kişiler hiç seviye kaybı yaşamadan uyanırlar.

Eberk ClericRestoration Büyüleri

Bazen dostlarınızı şifa büyüleriyle iyileştirmek ya da diriltme büyüleriyle ölümden döndürmek bazı kalıcı hasarları yok edemez. Örneğin savaş sırasında düşman bir büyücünün ya da rahibin büyülerinden biriyle lanetlenmiş olabilirsiniz. Bu lanetler kendilerini kalıcı bir hastalık, kalıcı Güç, Çeviklik, Zeka vb. puan kaybı ve en sıkça karşımıza çıkan kalıcı seviye kaybı şeklinde kendini gösterir. Bu tarz durumlar şifa büyüleriyle giderilemez. İşte bunun için Restoration (Yenileme) büyüleri vardır. Bu büyülerle sizlere kalıcı olarak zarar veren etkileri ortadan kaldırabilirsiniz. Lesser ve Greater olmak üzere iki çeşidi vardır. Lesser ile düşük-orta etkileri yok edebilirken, Greater ile “neredeyse” tüm zararlı etkileri yok edebilirsiniz. Zaten başta Unutulmuş Diyarlar olmak üzere hemen hemen tüm diğer dünyalarda da tapınakların en büyük geçim kaynağı Restoration ve Resurrection büyüleridir.

Speak with Dead

Ölülerle konuşma büyümüz. Rahiplerin genellikle esir tutmakla, işkence yaparak ağızlarından zorla bilgi almakla uğraşmamalarının sebebi bu büyüdür. Mutlaka elinizde olması gerekir.  Konuşabilecek durumda olan bir cesede bu büyüyü yaparsınız ve ceset, yaşam özünün ve zekasının çok küçük bir kısmını kazanır. Birkaç adet soru sorabilirsiniz. Sorduğunuz sorulara yaşadığı zamanlardaki gördüğü şeylerle cevap verebilir. Yani hiç görüp duymadığı bir şeyi sorarsanız cevap alamazsınız. Ceset bu işlem için konuşabilecek durumda olmalıdır. Yani en azından ağız, dil ve çenesinin sağlam kalmış olması gerekir. Yaşayan ölüye dönüştürülmüş cesetlere ve daha önceden bu büyüye maruz kalmış cesetlere Speak with Dead büyüsünü yapamazsınız.

Bu İçeriğe Oy Verin

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.