1700 Yıllık Antik Masaüstü Oyun Bulundu
Norveçli arkeologlar, Demir Çağı‘nın erken dönemlerine ait bir masaüstü oyunu keşfetti.
Bergen Üniversitesi Müzesi‘nden arkeoloji ekibi, erken Demir Çağı dönemlerinden kalan mezardan 1700 yıllık bir antik masaüstü oyununu gün yüzüne çıkardı. İnsanların çok eskiden beri kendilerini eğlendirmenin yollarını bulduklarının kanıtlarından sadece biri olan yeni keşif Rusya, Mısır ve İskoçya gibi bölgelerde bulunan antik masaüstü oyunlar listesine dahil oldu.
► En Eski Oyun Taşları Türkiye’de!
Norveç‘in batısındaki Ytre Fosse antik mezar bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sırasında seramik ve yanmış cam parçalarının ortasında Roma Demir Çağı‘ndan kalma zar ve masa oyunu parçaları da bulundu. Bergen Üniversitesi‘nden Morten Ramstad, keşifleri için, “Bu çok heyecan verici. Bu tür keşifler daha önce Norveç veya İskandinavya‘da pek yapılmamıştı. Buradaki özel şey, zarlar dahil neredeyse tüm seti bulmuş olmamız,” dedi.
► Dünyanın En Eski 20’lik Zarı
Kazı çalışmalarında M.S. 300 yıllarından kalan antik oyunun 13 bütün ve 5 kırık parçası ile bir de neredeyse bozulmamış zarı toprak altından çıkarıldı. Üzerinde 0, 3, 4 ve 5 rakamları bulunan zarın benzeri daha önce Danimarka‘daki Vimose bölgesinde keşfedilmişti.