Çizgi Roman Haberleri

Douglas Wolk 27 Bin Marvel Çizgi Romanı Okuyup Kitap Yazdı

Portland State Üniversitesi‘nde çizgi roman tarihi ve yazımı dersleri veren Douglas Wolk, Marvel’ın 1961’den itibaren çıkardığı tüm çizgi romanları okudu. Kitabında Marvel’ın başarısının formülünü bulduğunu iddia etti.

Marvel’ın başarısını birçok şeyi güzel bir şekilde harmanlayabilmesi olarak formülleştirdi. Peter Parker örneğini veriyor Wolk. Karakterin dersleri, özgüvensizliği, maddi sıkıntıları ve May halası ile ilişkilerine dikkat çekiyor. Bu gibi yönleri bazında Spider-man’in okurların empati kurabileceği sıradan dertleri olduğunu söylüyor. Ayrıca sempati uyandıracak trajik bir geçmişi var. J. Jonah Jameson ile ilişkisi de problemli bir patron-işçi ilişkisi. Eddie Brock da sürekli Parker’ın işlerini zorlaştıran kıskanç bir baş belası. Tüm bunlar süper kahramanlıktan bağımsız olarak duygusal ve sıradan insan problemleri. Hepimizin başına geliyor. Öte yandan Örümcek Adam uzaydan gelen bir simbiyot ile savaşmak zorunda. Galactus’un Dünya’yı yemesini engellemek gibi epik dertleri de var. Bunlar olurken bazen güçlerini kaybediyor. Bazen de mutasyonu ilerliyor.

Marvel sıradan ve epiği harmanlıyor. Duygusallığı ve aksiyonu bir araya getiriyor. Bunu yaparken de birçok anlatım türünü bir araya getiriyor. Komedi ile güldürüyor, dram ile yürek burkuyor, destansı diliyle de gaza getiriyor. Bu kadar çok şeyi harmanlayınca da herkes kendisine hitap eden bir şey bulabiliyor sayıların içinde. En azından yazarın iddia ettiği şey bu. 1961 yılında DC’nin Superman’i gibi çizgi romanlarda sıradan insan dertlerini ve duygularını bulamadığını söylüyor Wolk. Marvel’ı diğerlerinden ayıranın bu olduğuna inanıyor.

Douglas Wolk Marvel filmlerinin başarısını da aynı formüle bağlıyor. Filmlerde de salondaki insanları sık sık güldürecek sahneler olduğuna dikkat çekiyor. Aksiyon dolu ve duygusal sahnelerin arasına kahkahalar serpiştirildiğini söylüyor. Fakat gerçekten formül bu kadar basit mi? Marvel’ı Marvel yapan şey yalnızca harmanlama yeteneği mi? DC çizgi romanları duygusallık ve gerçekçiliği geçtiğimiz yıllarda daha önce çıkarmadı mı? Özet ve incelemeleri okuyunca biraz yüzeysel bir yorum yapmış gibi duruyor. Fakat kitabında bu iddiaları ne şekilde desteklediğini okuyup öğrenmeden de eleştirmemek gerek.

All of the Marvels – Douglas Wolk

Douglas Wolk 27.000 Marvel çizgi romanı okuma deneyimine All of the Marvels başlığını uygun görmüş. Kitap 12 Ekim’de çıktı ve yazarın görüşleri şimdilik çok iyi yorumlar almadı. Yazar fikirleri ve eleştirilerinden ziyade 27 bin çizgi roman okumuş olmasıyla gündeme geldi. Yalnızca 1961 yılından itibaren çıkan tüm Marvel sayılarını okumuş olmasına rağmen tarihteki tüm Marvel sayılarını okumuş gibi lanse edildi. Fakat incelemelere göre kitabın içeriği aynı heyecanı koruyamıyor. Her ne kadar yer verdiği bilgiler ve gözlemler değerli olsa da anlatım düşük puan alıyor. Çünkü yazar hayalindeki okurun sorduğu sorulara cevap verirken konudan sapabiliyor. Bu sebeple de okur kitabı okurken dikkatini kaybedebiliyormuş incelemelere göre.

Eğer çizgi roman tarihi ve yazımı dersi ilginizi çektiği için bu haberi okuduysanız güzel bir haberimiz var. Douglas Wolk’un dersi değil ama, buradan Stan Lee’nin online çizgi roman dersine ücretsiz katılabilirsiniz. Çizgi roman efsanesi aramızdan ayrılmadan önce MIT ile ortaklık kurarak gelecek nesil için bir ders hazırlamıştı.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.