Makaleler

Okunması Gereken Vampir Kitapları

vampire

Vampirler son yılların şüphesiz en popüler yaratıklarından biri. Zombilerle birlikte artık sadece fantastik kültürün değil popüler kültürün de önemli bir parçası haline geldiler.

Eskiden genç kızlar ünlü şarkıcılara veya aktörlere hayran olurdu, son yıllarda vampirlere aşık olmaya başladılar. Biz tabii ki liseli, yakışıklı, okulun popüler çocuğu olan “vampirlerden” değil korku edebiyatına ve insanların belleklerine damgasını vuran vampir gibi vampirleri ele alacağız.

Bu listede vampir gibi görünen “kumpir” gençleri maalesef bulamayacaksınız. O nedenle gecenin gerçek sahiplerini en etkileyici şekilde anlatan Türkçe yayınlanmış kitaplardan bahsedeceğiz.

Dracula | Bram Stoker – İthaki Yayınları

dracula

Listenin ilk sırasında, vampir kültürünün oluşmasına en çok katkı sağlamış eseri ele alacağız tabii ki. Transilvanya’nın dağlarındaki şatosundan tüm dünyaya korku salmayı başarmış karanlık bir kont olan Dracula, vampir edebiyatının gelişmesinde bir kırılma noktasıdır. Hakkında çekilmiş onlarca değişik film, yazılmış binlerce makale ve inceleme ile Dracula, mutlaka okunması gereken kitapların başında geliyor. Yazar Bram Stoker, kitapta sadece bir vampir miti yaratmakla kalmıyor aynı zamanda Viktoryen Dönemi de eleştiriyor.

Sislerin Vampiri | Christie Golden – Laika Yayıncılık

ravenloft-background

Sislerin Vampiri; karanlığın, sislerin ve korkunç yaratıkların hüküm sürdüğü Ravenloft topraklarında geçen bir roman. Romanda, Jander Sunstar isimli eski elf, yeni vampirin Ravenloft’un karanlık topraklarına girmesi anlatılıyor. Jander, Ravenloft’un bir bölgesi olan ve Kont Strahd von Zarovich tarafından yönetilen Barovia topraklarına girer. Bir süre sonra Strahd ile güç savaşı içerisine girerler.

Açıkça Dracula’dan esinlenildiği belli olan Strahd karakteri ile ilk kez burada karşılaşıyoruz. Kitap hem atmosfer hem güç dengeleri hem de hikaye örgüsü açısından etkileyici.

“Ne dilediğinize dikkat edin, Ravenloft’un karanlık güçleri sizi duyabilir…”

Ben, Strahd – Bir Vampirin Anıları | P. N. Elrod – Laika Yayıncılık

strahd-ravenloft

“…Ben, Strahd, Barovia Lordu… İyi biliyorum ki hükümdarlığım sırasında gelişen olaylar, tarihi kaydetmek yerine çarpıtmakta usta olanlar tarafından korkunç bir şekilde yanlış anlatılmıştır. Bu yüzden olayların bir kaydını tutmaya karar verdim ki sonunda gerçekler anlaşılsın…”

Kitap, Barovia kontu Strahd von Zarovich’in günlüklerinden oluşuyor. Rudolph van Richten isimli bir avcı Barovia Şatosu’na girerek Strahd’ın günlüklerini okumaya başlıyor. Burada Strahd’ın bir ordu komutanı olmasından Tatyana’ya olan aşkı ve sonrasında Ravenloft’a gelişine kadar pek çok şey öğreniyoruz. Böylelikle Strahd’ın nasıl bu kadar güçlü bir vampire dönüştüğünü de görüyoruz.

Sislerin Vampiri’nden sonra okunmasını şiddetle öneriyorum.

Vampirizm | Christopher Frayling – Varlık Yayınları

vampire-woman

Vampirlerin edebiyattaki tarihsel ve kronolojik gelişiminin izini süren bu kitap, Gotik edebiyat ve vampirizm meraklıları için önemli bir kitap.

Vampir kültürü hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu referans kitabı mutlaka okuyun. Akademik bilgilere de kitapta ulaşabilirsiniz.

Vampirle Görüşme | Anne Rice – Merkez Kitapçılık ve Yayıncılık

vampire-lestat

Yazar Anne Rice’ın Vampir Günlükleri serisi, vampirlerin en başarılı anlatıldığı edebi seri olabilir. Vampirle Görüşme kitabı da bu serinin ilk kitabı. Kitapta, Louis isimli bir soylunun vampir olması anlatılıyor. Uzun yıllardır vampir olarak yeryüzünde dolaşan Lestat tarafından vampire dönüştürülen Louis, hem vampir olmanın hem de vampire dönüşmenin neler hissettirdiğini okuyucuya çok güzel yansıtıyor.

1994 yılında filme de çekilen, Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas gibi oyuncuların ölümsüzleştirdiği Vampirle Görüşme, Vampire the Masquerade oyun sistemini de yayınlayan White Wolf firması tarafından mutlaka okunması gerekenler arasında gösteriliyor. Vampirle Görüşme ile başlayan Vampir Günlükleri serisini mutlaka okumanızı öneririm.

On İki | Jasper Kent – Can Yayınları

vampire

Fransa generali Napoleon, Rusya’ya sefere çıkar. Tarih kitapları bize Napoleon’un soğuğa karşı yenildiğini anlatır ancak gerçek belki tarih kitaplarında yer alamayacak kadar farklıdır…

Hikaye aslında tarihi bir savaş hikayesi gibi görünse de roman boyunca süren gerilim ve atmosfer bizi vampirlerin gerilim dolu eserlerine götürmeyi başarıyor. Özel bir çete, Rusya’nın ve savaşın kaderini değiştiriyor.

Kitabın arkasında blurp olarak geçen Fantasy Book Review’ın özeti, kitabı güzelce anlatmaya yetiyor; “Gerçek tarihi olaylar, sınırsız fantezi ve hiç eskimeyen halk hikayeleri. Roman, esrarlı olayları, dehşet duygusunu ve tarihi inanılmaz bir ustalıkla birleştiriyor.”

Hem gerçek tarih hem de vampirleri bir arada görmek istiyorsanız On İki kitabını mutlaka okuyun.

Carmilla | Sheridan Le Fanu – Bilge Karınca Yayınları

carmilla

Carmilla, en çok bilinen vampir romanı Dracula’dan daha da eskidir.Vampirler, edebiyatta güçlü erkek karakterler olarak lanse edilmiş, günümüzde de bu şekilde lanse edilmeye devam etmiştir. Bunda Bela Lugosi’nin canlandırdığı pelerinli soylu vampir Dracula modeli ve Bram Stoker’ın eserinin etkisi büyüktür ancak Carmilla dişi bir vampir olarak edebiyat dünyasında sağlam bir yer edinmiştir.

Hikayede genç bir kız ile ilginç bir kadının ilişkisi anlatılır. Soyluluk, gizem ve cinsellik önplandadır ve bu iki kadının arasında lezbiyen bir ilişki vardır.

Sheridan Le Fanu, yarattığı cinsel tema; Poe’yu çağrıştıran gotik anlatımı ile Bram Stoker’a da temel oluşturmuştur. Carmilla; gotik edebiyat, aşk, vampirizm, cinsellik gibi pek çok temayı bir arada işliyor.

İfritler’den Dracula’ya Modern Vampir Mitinin Doğuşu | Matthew Beresford – Doğan Kitap

vampire-myth

Halk söylencelerinde anlatılan hortlaklar ve ifritler bir dönem sonra nasıl oluyor da vampirlere dönüşüyor? Tarihin çok eski dönemlerinden bu yana vampirler aslında hep anlatılıyor muydu? Vampirler gerçekte varolmuş kan emen yaratıklar mı yoksa insanın mecazi anlamda kanını emen durumlara vampir ismi verilmesi bir tesadüf mü?

Matthew Beresford, bize sadece tarihsel süreçteki vampirin günümüze kadarki etkilerini anlatmakla kalmıyor, vampiri bir metafor olarak da ele alarak farklı bir bakış açısı sunuyor. Vampir inancının ve korkusunun tüm insanlığı nasıl etkilediği, günümüzde dahi bu inançlardan kaynaklanan düşünceleri kitapta görebiliyoruz. Bununla birlikte vampir uzmanlarının önde gelenlerinden Montague Summers’a yapılan göndermelerden, vampir avcıları Seán Manchester ve David Farrant’ın yaşadığı gerçek olaylara kadar pek çok olay da ele alınıyor.

Akıcı, anlatımı keyifli ve değişik konuları da kapsayan güzel bir referans kitabı. Sinemadan edebiyata pek çok dalda vampirleri anlatıyor.

Vampir Öyküleri | Sir Arthur Conan Doyle – Kyrhos Yayınları

vampire-woman

Sir Arthur Conan Doyle, bir tıp doktoru olmasının yanında tüm dünyaca tanınan hayali dedektif Sherlock Holmes’ün de yaratıcısıdır. Aynı zamanda The Lost World gibi fantastik ve bilimkurgu türünde de eserler vermiştir. İşte bu fantastik eserlerden birisi de Doyle’ın yazdığı Vampir Öyküleri derlemesidir.

Kitap, Arthur Conan Doyle’ın zaman zaman yazdığı vampir hikayelerinden derlenmiştir. Bir konsept olarak Doyle’ın yazdığı bir kitap değildir. Kitapta on iki adet vampir öyküsü yer alıyor ve hikayeler Londra, Amerika ve Kuzey Kutbu gibi farklı coğrafi mekanlarda geçiyor.

Doyle’ın hikayelerinde aristokrat, zengin, kültürlü ve yakışıklı vampir kavramına şahit oluyoruz ancak bunlar da Viktoryen dönemin gizemli ve karanlık yapısını bizlere çok güzel yansıtıyor.

Tarihçi | Elizabeth Kostova – İnkılap Kitabevi

vlad-dracula

Tarihçi, çıktığı dönemde ülkemizde en çok satanlar listesinde uzun süre yer almış bir kitap. Elizabeth Kostova’nın tarihi-fantastik kitabı sayesinde “vampirler” ülkemiz popüler kültüründe de bir dönem önemli bir yer edinmiş oldular. Kostova, gerçek bir tarihi karakter olan Eflak-Boğdan voyvodası Vlad Tepes ile Drakula karakterini birleştirmiş. (Zaten aynı değiller mi derseniz aynı olduklarına dair kanıt yok, “İfritler’den Dracula’ya Modern Vampir Mitinin Doğuşu” kitabında bu durum detaylıca anlatılıyor) Romanya, Macaristan ve Türkiye’ye uzanan yolculukta Paul’ün Drakula’yı arayışı anlatılıyor.

Tarihi gerçeklere dayanan ve Bram Stoker’ın Drakula’sına değinen sürükleyici bir kitap.

Her Yönüyle Vampir (Kazıklı Voyvoda’dan Vampir Lestat’a Kadar Edebiyatta, Filmlerde ve Efsanelerde Vampirlerin Tarihi) | Arjean Spaite, Barb Karg, Rick Sutherland – Arkadaş Yayınları

vampire-masquerade

Adından da anlaşılacağı üzere kitaptaher yönüyle vampirler ele alınıyor. Vampirlerin dünyamızdan gerçekten yaşayıp yaşamadığı sorunsalı ile başlayan eser hem edebiyatta hem sinemada vampirlerin insanları nasıl etkilediğini detaylıca anlatıyor. Kitap, eğer vampirler gerçek değilse farklı kültürlerin binlerce yıldır nasıl olup da benzer bir şeytani yaratığa benzer bir isim verdiklerini de irdeliyor. Halk efsanelerinden yola çıkarak edebiyat, sinema ve tiyatroda geçmişten günümüze vampirin evrimine de tanık oluyorsunuz.

Vampir Manifestoları | Giovanni Scognamillo, Aylin Ünal, Fatih Danacı – Laika Yayıncılık

dracula-vampir

Ülkemizden çıkmış bir vampir kitabı. Kitapta, ülkemizin vampirler konusundaki en yetkin ismi kabul edilen Giovanni Scognamillo’nun yurtdışında yayınlanmış vampir yazıları dışında tiyatroda, edebiyatta, sinemada, oyunlarda, çizgi romanda, müzikte vampirler gibi konular da ele alınıyor. Giovanni Scognamillo’ya yine vampir ve fantastik araştırmalar yapan Aylin Ünal ile Fatih Danacı eşlik ediyor. Kültür ve sanatın dışında vampir mitolojisine de değinilirken gotik akım ve vampirizm temaları da bir moda olarak işleniyor.

Vampir Manifestoları kitabı vampir mitolojisinin günümüzdeki yansımalarını ve kültürel etkilerini detaylıca ele alıyor.

Vampirin Kültür Tarihi | Gülay Er Pasin – Ayrıntı Yayınları

vampire-dictionary

Edebiyat, sinema ve televizyonlarda gördüğümüz vampirler, bu tür kültürel ve sanatsal mecralarda da günden güne değişiyor. Vampirin Kültür Tarihi kitabı da vampirlerin hem tarihte ve folklörde hem de kültürel süreçte nasıl değişim geçirdiğini detaylıca anlatıyor. Vampir imgesinin farklı kültürlerdeki tasvirinden günümüze kadar nelerden beslendiğinden de bahsediliyor. Vampirin tarihsel anlamda kültürel değişimi her ayrıntısı ile güzelce anlatılmış. Önemli bir referans kitabı olmuş.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Mükemmel bir paylaşım olmuş, Draculaya ve Bram Stoker’in tarzına hayran kalmıştım, benzer kitaplar arıyordum, listenin başından hepsini tek tek okuruz artık, teşekkür ediyoruz Kayra hocam:)

  2. bi tavsiye de benden olsun 4-5 ay once izlemiştim what we do in shadows bu filmi izleyin.vampirlerin gerçek yaşamına tanık olun.

  3. ben vampirlerin hakkında bilgileri duydukça daha çok ilgim artıyor. kitapları nerden bulabilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.