Haberler

Mars’ta Su Bulundu!

mars

Nasa’nın merakla beklenen haberi dünya gündemini sarsacak cinsten. Kızıl Gezegen üzerinde devam eden çalışmalar sonucunda, komşumuzda su bulunduğunu keşfettik.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı, gün içerisinde Mars hakkında önemli bir açıklama yapacağını duyurmuştu. Bundan önce de benzer açıklamalar yapacağını söyleyip yürekleri ağzımıza getirmiş, ama sadece belli başlı bilimsel alanlarında çalışanların ilgisini çekebilecek konulara değinmişti. Bu seferki açıklama herkesin ilgisini çekecek cinsten: Mars’ta su bulundu!

Tabii bu bulunan su dünyamızdaki bir gök ya da akarsu gibi değil. Ancak geleceğe yönelik koloni çalışmaları için umut vadediyor. Nasa’nın gözüne 2011 yılında çarpan ve Eğimli Çizgiler (Slope Lineae/RSL) olarak adlandırılan bir tür coğrafi şekil vardı. Ekvator çizgisine oldukça yakın olan güney tepeliklerinin dibinde, kanyonların içinde bulunan bu çizgiler merak uyandırıyordu. Ancak bugüne kadar ne olduklarını anlayamamıştık.

mars-banner

Nasa’nın Mars Reconnaissance Orbiter adını verdiği uydusu, bölgeden geçişi sırasında çektiği fotoğraflar ile bu çizgilerin suya ilişkin parmak izleri olduğunu keşfetti. RSL bölgeleri içerisinde buharlaşmış su kalıntıları, yani bildiğimiz tuzun bulunduğu ortaya çıktı. Bu da demek oluyor ki, Mars yüzeyinde akışkan halde su bulunuyor!

İşin bilimsel tarafını burada uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. En kısa sürede meraklılarına makaleler sunulacaktır. Mars’ta su bulunması, Astronomi ile amatör olarak ilgilenen beni bile baya bir heyecanlandırdı. Ama bir yandan da aklıma Doctor Who’nun Waters of Mars bölümü geldi. Kim ne derse desin, yarın öbür gün Mars’a gidersem oranın suyunu içmemeye yeminliyim.

Ha ayrıca unutmadan David Bowie’ye de buradan bir saygı duruşu yapalım:

YouTube player
Edit/Güncelleme: Bazı yanlış anlaşılmaları gidermesi açısından, yazı içerisinde kullandığımız “bir zamanlar” ve “zamanında” sözcükleri bazı okurlarımızın kafasını karıştırdığından dolayı düzeltmeye gittik. Yanlış bilgilendirme yapılmaması adına Mars Türkçe Kurumu tarafından bize gönderilen uyarıyı dikkate aldığımızı belirtmek isteriz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.